Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriGündemİnternetMobiroller

Wi-Fi 7 Ne Kadar Hızlı Olacak? Bize Ne Katacak?


Wi-Fi 6 daha yaygınlaşmamışken şimdi de karşımıza Wi-Fi 7 çıktı. Peki, bu yeni teknoloji hız konusunda nasıl olacak?

Bağlantı teknolojileri gelişmeye tam gaz devam ediyor. Wi-Fi 6 daha ülkemizde yaygınlaşmamışken şimdi de karşımıza Wi-Fi 7 çıktı. Hız ve parazit konusunda selefinden daha iyi olacak olan bu teknolojiye bu haberimizde yakından bakıyoruz.

WiFi 7’nin resmi olmasına rağmen henüz resmi olarak kullanıma sunulmadı. Özellikleri hala taslak aşamasında. Bittiğinde, mevcut sürümden önemli ölçüde farklı olacak gibi görünüyor. Dimensity 9200 sayesinde telefonlarda da göreceğimiz bu teknoloji mevcut sorunları ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

WiFi 7, daha önce de belirttiğimiz gibi hala taslak aşamasında, bu yüzden henüz tamamen nihai değil. Ancak 2024’ün Mart ayında hazır olması bekleniyor. Bununla birlikte, MediaTek bunu desteklemeye başladı ve yakında piyasada başka ürünler de satışa sunulacak.

Daha teknik çevrelerde 802.11be olarak da adlandırılan WiFi 7, kablosuz bağlantıların evde çalışma şeklini tamamen değiştirme potansiyeline sahiptir. Gerçek şu ki, sinyalin çeşitli alanlarına dokunan sorunların yanı sıra, piyasadaki en yeni ve en hızlı WiFi 6E ile görüntülenen mevcut hızları dörde katlayabileceğini vaat ediyor.

6GHz spektrumu, WiFi 6’dan WiFi 6E’ye yükseltmede olduğu gibi WiFi 7 ile tamamen kullanılacak. Ancak her kanalın genişliği de artırılacaktır. Kanallar, WiFi 7’nin resmi olarak piyasaya sürüldüğünde çok fazla değişmeyebilecek mevcut spesifikasyonuna göre 160MHz ile 320MHz arasında değişecektir. Ek olarak, WiFi MIMO iki kat daha yüksek olacak ve bize toplam 16 veri akışı sağlayacaktır.

Sinyalin modülasyonu WiFi 7 ile de değişecek ve 4096-QAM ve OFDMA’ya sahip olacağız. Ancak her zaman varsayımsal ve çok özel koşullar altında maksimum hız verileri en yıkıcı olanlardır. Ve bizi en çok WiFi 7’nin var olmasını istemeye teşvik edenler. Intel daha önce WiFi 7’nin 48Gbps iletim hızına sahip olacağını belirttiğinden beri. Referans olarak, USB 4 40 Gbps sağlar. Kablo üzerinden 8 Gbps’den az.

Şu anda kullanımda olan WiFi 7 standardı, bu süper hızı MLO veya Multi-Link Operation olarak ifade eder. Bu sistem, bir tür kanal toplama yoluyla 2.4GHz, 5GHz ve 6GHz kanalların eşzamanlı olarak kullanılmasını sağlar. Bugün WiFi 6E’nin maksimum hızı, hepsi birlikte kullanıldığında dört kat daha yüksek olacak. Gerçekten de, tahmin edildiği gibi 2024’ten önce geleceği görülüyor. En azından MediaTek’in niyeti bu.

Wi-Fi 7
Wi-Fi 7

WiFi 7, WiFi 6E’nin şu anda kullandığı spektruma uyacaktır. 7.125GHz’e veya 6GHz bandının tamamına kadar uzanan. Ancak buna ek olarak, mevcut olan kanal genişliğinde iyileştirmeler sunacak. Ağın tepki süresi, WiFi 7’nin piyasaya sürülmesiyle artacak faktörlerden biri olacaktır. Çünkü WiFi’deki kanalların bu toplanması gecikmenin daha düşük olmasını sağlamalıdır. Veri paketlerinin aynı anda birkaç kanalda aktarılmasına izin vererek.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu