Akıllı TelefonAndroidAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhoneMobirollerTeknoloji

Karanlık Tema Batarya Ömrünü Uzatıyor mu?

Android ve iOS’te yer alan karanlık tema ile ilgili ilginç bir araştırma yapıldı. Görünüşe göre koyu mod şarj ömrünü pek fazla uzatmıyor.

Son yıllarda akıllı telefon üreticileri ve PC tarafında cihazlarının pil ömrünü uzatmanın bir yolu olarak akıllı telefonlarda karanlık tema özelliğini kullanmaya başlamıştı. Koyu mod olarak da geçen bu özelliğin batarya ömrünü uzattığını söyleyenler çoğunluktaydı. Ancak son yapılan araştırma bu söylentileri yalanlıyor.

Purdue Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, çoğu insanın günlük yaşamlarında telefonlarını kullanma şekli göz önüne alındığında, karanlık mod pil ömrünü gerçekten çok fazla etkilemiyor. Elbette bu, karanlık temanın özerkliği genişletmek açısından faydasız olduğu anlamına gelmiyor. Ancak bu, yalnızca OLED ekranlı akıllı telefonlar için bile belirli koşullar yerine getirildiğinde fark edilir sonuçlara yol açıyor.

Karanlık mod, yalnızca kullanıcı standart ışık arayüzünden yüzde 100’e yakın bir parlaklıkla karanlığa geçtiğinde önemli bir etkiye sahip. Ancak çoğu durumda ortalama parlaklık yüzde 30-50 seviyesinde tutuluyor. Bu durumda, karanlık mod, yalnızca yüzde 3-9’luk bir çalışma süresi artışı elde etmenizi ağlıyor. Bu olay kullanıcının artan çalışma süresi açısından olumlu etkiyi hissetmesi pek olası değil.

Yapılan araştırmada bir araştırmacı; “Endüstri karanlık moda geçtiğinde, ekran piksellerinin güç tüketimini doğru bir şekilde ölçecek araçlar yoktu. Ancak şimdi geliştiricilere daha enerji verimli uygulamalar oluşturmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlayabiliriz.” ifadesini kullandı.

Karanlık Tema

Araştırma, Google Play’de en çok indirilen altı uygulamayı inceledi. Bu uygulamalar Google Haritalar, Google Haberler, Google Telefon, Google Takvim, YouTube ve Hesap Makinesi. Araştırmacılar olarak açıklandı. Karanlık modun Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 ve Pixel 5’teki bu uygulamaların her birinde 60 saniyelik etkinliği nasıl etkilediğini analiz etti. Ancak az öncede dediğimiz gibi pil ömründe hissedilir bir artış yaşanmadı.

LCD panele sahip telefonlarda karanlık temayı kullanmanın hiçbir etkisinin olmadığını belirtelim. OLED ekranlar siyah renkleri yakmadığı için küçük de olsa şarjı uzatmada etkili. Bu yüzden LCD panelli cihazlarda karanlık modu sadece bir temadan öteye geçemiyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu