Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriGüvenlikMobirollerTeknoloji

Ucuz telefonlar güvenlik sorunu oluşturuyor! Ucuz ve öfkeli!


Amerikalı güvenlik şirketi Kryptowire Ucuz telefonlar ve bunların güvenlik sorunları ile ilgili bir rapor yayınlandı. Listede bakın kimler var?

Akıllı telefon pazarında güvenlik ile ilgili ciddi sorunlar olmaya başladı. Bunun en büyük sebebi ise takdir edeceğiniz üzere akıllı telefonlarımızın hayatımızın en büyük parçası haline gelmesi. Bugün kötü niyetli bir kişi sizin cep telefonunuzu eline geçirse her bilgiye ulaşabilir. Banka bilgilerinden tutun da eşiniz ve sevgiliniz ile olan yazışmalara kadar birçok şeyi öğrenebilir ve bunları size karşı kullanabilir. Parmak izinizden yüzünüzün en ince ayrıntısına ulaşabilir. Otaya çıkan bir araştırmaya göre Ucuz telefonlar ile ilgili bir rapor yayınlandı.

Amerikalı güvenlik şirketi Kryptowire, her yıl Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlardaki uygulamalar hakkında bir rapor yayınlıyor. Bu rapor Amerika İç Güvenlik Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Bu rapor ile birlikte hepimizi ilgilendiren oldukça ilginç bilgiler paylaşıldı. 

Yayınlanan raporda, uzmanlar kötü amaçlı yazılımın kullanabileceği tespit edilen ve zayıf noktaları olan 146 uygulama buldu. Bu uygulamalardan bazıları düşük bütçeli telefonlara önceden yükleniş olarak gelmektedir. Bu uygulamalar kullanıcının izni olmadan dahili mikrofonu gizlice dinleme, tek taraflı erişim izinlerini değiştirme ve gizlice üreticiye veri aktarma imkanı sunuyor.

29 farklı üreticinin akıllı telefonlarında da benzer güvenlik açıkları bulundu. Liste, Cubot ve Doogee gibi nispeten bilinmeyen markaların yanı sıra Sony, Samsung ve Xiaomi gibi seçkin şirketleri de içeriyor. 

Kryptowire CEO’su Angelos Stavrou, Google’ın Android ekosisteminin bir parçası olan ürünlerdeki yazılımlar için kod ve satıcı sorumluluğunun daha ayrıntılı bir analizini gerektirebileceğini belirtti.

Bizse bu konuda şunu diyoruz; üreticiler neyi önceden yüklediklerine dikkat etmeliler. Bir süredir önceden yüklenmiş uygulamaların kaldırılma konusuna yeniden dönülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu