GenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Qudelix QX-Over İncelemesi – 2.5mm ve 3.5mm Bir Arada!

Qudelix’in kendi amfisi için geliştirdiği hem 2.5mm hem de 3.5mm girişe sahip olan kulaklığı QX-Over incelemesi ile karşınızdayız.

Qudelix’in Bluetooth tabanlı amfisinin (DAC) incelemesini geçtiğimiz aylarda sizlerle paylaşmıştık. Boyundan büyük işler başaran bu DAC’ın incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi de aynı firmanın bu amfisi için özel olarak geliştirdiği kulaklığı olan QX-Over incelemesi ile karşınıza çıkıyoruz. 2.5mm ve 3.5mm girişlere sahip olan bu kulaklık sadece bu DAC ile çalışıyor. Yani Qudelix 5K DAC’ınız yoksa bu kulaklığı kullanamıyorsunuz. Peki, neden böyle bir durum var? Neden 2.5mm ve 3.5mm girişler kullanılıyor? Gelin hep birlikte kulaklığa bir göz atalım.

QX-Over incelemesi

QX-Over, Qudelix’in tescilli DSP teknolojisine sahip aktif bir yapıya sahip. Qudelix-5K , QX-Over Kulaklıkları otomatik olarak algılıyor, stereo girişi işliyor. Bu işleme stereo düşük ve yüksek bant çıkışlarını 4 kanallı DAC/AMP aracılığıyla kulaklık birimlerine bağımsız olarak verilme şeklinde yapılıyor. Bildiğiniz gibi hoparlörler, tek bir hoparlör ünitesi veya birden fazla hoparlör ünitesi ile tasarlanabilir. Aynı şey bu kulaklık için de geçerli.

Bu modelde 2 adet 8mm dinamik sürücü yer alıyor. Bu sürücülerin bir tanesi Low bir tanesi de high’ları işliyor. Yani basslar ve tizler ayrı ayrı işleniyor. Tam da odyofillerin istediği gibi.

FR nedir?

Genellikle bir birimin frekans yanıtı bir süpürme tonuyla ölçülür. Bir süpürme tonuyla ölçülen FR grafiği, ton dengesini karakterize eden bir referans olabilir. Ancak, FR, ünitenin genel performansını temsil etmez. Bir süpürme tonu, gerçek dünyadaki ses dalgalarından çok farklı olan, zaman içinde hala tek bir frekans dalgası dizisidir. Tek bir sürücü birimi, frekans aralığında sinüs dalgası taraması için iyi performans gösterse bile, sürücü biriminin karmaşık ses dalgaları için aynı şeyi yapacağını göstermez.

IMD nedir?

IMD’yi ise çok tonlu bir dalga ile ölçebiliriz. Çoklu tonlar birbirini etkiler ve modüle eder, tek bir ton testiyle gözlemlenemeyen ek bozulma ve kayıplara neden olur. Pratik olarak, gerçek dünyadaki ses dalgaları, birkaç bin çoklu tonun kombinasyonuyla modellenebilir. Benzer FR’ye sahip farklı birimlerin neden farklı ses kalitesi seviyeleri sağladığını açıklayabilir.

Zaman alanlı geçici tepki SQ için daha önemlidir. TR, bir birimin ne kadar hızlı tepki verdiğini ve bir birimin sonik dalga ayrıntılarını ne kadar kesin olarak yeniden ürettiğini temsil eder.

Yukarıda açıkladığımız gibi, FR genel ses kalitesini tanımlamaz ve temsil etmez. IMD ve TR gibi SQ ile daha fazla ilgili bir şey var. Bu nedenle çok sürücülü Kulaklık ve hoparlörler, tek sürücülü bir sistemden daha iyi bir ses kalitesi sağlayabilir. FR tuzlu, tatlı, ekşi veya acı gibi bir şeydir. Bu terimler tadı tanımlayabilir ve karakterize edebilir. Ayrıca IMD ve TR, yemeklerin ne kadar lezzetli olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir. Çok sürücülü kulaklıklar ve hoparlörler, esas olarak FR’den ziyade IMD ve TR’yi geliştirmek içindir. Tek sürücülü bir ünite kullanarak istediğimiz gibi belirli bir FR alabiliriz. Ancak fiziksel olarak, tek bir sürücünün IMD ve TR açısından birçok sınırlaması vardır.

Bu kulaklık işte bu üç skalayı DAC sayesinde analiz edip size temiz ses sunmaya odaklanıyor. Ön tanımlı equalizer ayarları ile kulaklığı monitör kulaklık olarak da kullanabiliyorsunuz. Bass ve tizleri ayrı bir şekilde sunan bu kulaklık genel olarak rock, klasik ve Blues tarzı müzik dinleyenlere hitap ediyor diyebiliriz. Yaptığımız equ ayarlamaları sonucunda bu kulaklık bass odaklı bir kulaklık da olabiliyor. Ancak rakiplerinin bu alanda daha önde bir deneyim sunduğunu belirtelim.

Eğer müzikte enstrümanların ne tarafta çaldığını gözünüzü kapatıp deneyimlemek istiyorsanız bu kulaklık tam size göre olabilir. 30 dolar gibi oldukça uygun bir fiyata sahip olan kulaklık dediğimiz gibi sadece K5 DAC ile çalışıyor. Bu yüzden DAC’a da sahip olmanız gerektiğini belirtelim. Yapısı itibariyle oldukça rahat olan bu kulaklık bass tarafında maalesef ki bizi pek tatmin edemedi. Ancak klasik tarzda müziklerde resmen ben buradayım diyor. Enstrümanların doğru bir şekilde ayırt edilmesini sağlayan QX-Over alanında fiyatına göre oldukça başarılı diyebiliriz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu