Elektrikli ArabaGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Bilim Adamları Elektrikli Araç Menzili Arttırmanın Yolunu Keşfettiler!

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları elektrikli araç menzili artırmanın yolunu keşfettiler. Peki nasıl?

Günümüzde elektrikli araçlar tek şarjla 700 km yol kat edebiliyor. Bilim adamları bu konu hakkında araştırma yapıyor ve 1000 km menzil hedefliyor. Araştırmacılar yüksek depolama kapasitesiyle bilinen silikonun, elektrikli araçlara yönelik lityum iyon pillerde anot malzemesi olarak kullanımını araştırıyor. Bununla birlikte, potansiyeline rağmen silikonun pratik kullanıma getirilmesi, araştırmacıların hâlâ parçaları bir araya getirmek için çok çalıştığı bir bulmaca olmaya devam ediyor. Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (POSTECH) araştırmacıları, elektrikli araç menzili artırmak için enerji yoğunluğunu ve kararlılığını önemli ölçüde artıran, mikro silikon parçacıkları ve jel polimer elektrolitleri içeren çığır açıcı bir lityum iyon pil geliştirdiler.

Bilim Adamları Elektrikli Araç Menzili Artırmak İçin Silikon Tabanlı Pil Teknolojisini Keşfettiler

Bilim adamlarının bu çığır açıcı lityum iyon pil geliştirmesi silikonun genişleme sorunlarını ele alıyor ve daha uzun pil ömrüne ve verimliliğe sahip elektrikli araçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Mikro silikon parçacıkları ve jel polimer elektrolitleri kullanan, cep dostu ve kaya gibi sağlam yeni nesil yüksek enerji yoğunluklu Li-ion pil sistemi geliştirerek kodu kırdılar.

Pil malzemesi olarak silikonun kullanılması ayrıca zorluklar yaratıyor. Şarj sırasında üç kattan fazla genişliyor ve daha sonra deşarj olurken orjinal boyutuna geri dönüyor. Bu durum pil verimliliğini önemli ölçüde etkiliyor. Nano boyutlu silikonun (10 -9 m) kullanılması bu sorunu kısmen çözüyor, ancak karmaşık üretim süreci karmaşık ve  pahalı olması cazip olmaktan çıkartıyor. Ekip mikro silikon parçacıkları ve jel elektrolitler arasında kovalent bağlantılar oluşturmak için bir elektron ışını kullandı. Bu bağlantılar lityum iyon pilin çalışması sırasında hacim genişlemesinin neden olduğu iç gerilimi dağıtmaya, mikro silikon hacmindeki değişiklikleri hafifletmeye ve yapısal stabiliteyi arttırmaya hizmet etti.

Elektrikli otomobil menzili hakkında yapılan bu önemli çalışma, bilim adına önem arz ediyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu