Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Küresel Çip Krizi Daha da Kötüleşmeye Başladı: Üretimler Durabilir!

Üretim sorunlarına sebep olan küresel çip krizi sorunu daha da kötüleşmeye başladı. Firmalar üretimi ertelemeye başladı. İşte son gelişmeler.

Temelde COVID-19 pandemisinin bir yan ürünü olan küresel çip krizi sorununu duymuş olmalısınız. Şimdiye kadar, tüm sektörlerdeki üreticiler, yarı iletkenler için uzun bir bekleme süresi ile mücadele ediyorlardı. Bu da fabrikaların üretimi durdurmasına ve genel olarak bitmiş ürün sıkıntısına yol açtı. En son raporlar ise, çip kıtlığının bekleme süresini önemli ölçüde artırdığı için üreticilerin korkularını doğruluyor.

Bloomberg’in yakın tarihli bir raporunda, bir üreticinin yarı iletken sipariş etmesi ile teslimatı alması arasındaki gecikmenin geçtiğimiz ay itibariyle 21 haftaya çıktığı söyleniyor. Daha önce bu süre genellikle toplam altı günü kapsıyordu.

Çip Teslim Süreleri Uzadı, Otomotiv Endüstrisi Dahil Birçok Sektör Sıkıntıya Girdi

Çip kıtlığı ile yaşanan arz sıkıntısı ile global otomotiv endüstrisinde 2021 yılında yaklaşık olarak 210 milyar dolar civarında bir ciro kaybına sebep olacağı açıklandı. Japon otomobil devi Toyota, Mart 2022 tarihine kadar yaklaşık olarak 300.000 daha az araç üreteceklerini açıkladı. Skoda ise 100.000 araç daha az otomobil üretebileceğini söyledi. Uzayan çip teslimat süreleri ile daha az üretimin olması çok normal.

2nm çip

Bunlarla birlikte, akıllı telefon endüstrisinde de üretimde sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin, Xiaomi’nin yaklaşmakta olan Mi 11 Lite NE 5G cihazı, çip sıkıntısı durumundan oldukça etkilendi. Orjinal Mi 11 Lite 5G, Snapdragon 780G çipine güveniyordu ve hatta satışa çıkmıştı. Ancak NE versiyonu, çip sıkıntısı yüzünden Snapdragon 778G’ye razı olmak zorunda kaldı.

ABD’nin en büyük çip üreticisi Intel’in CEO’su Pat Gelsinger, kıtlığın 2023’e kadar sürmesini beklediğini söyledi. Küresel çip krizi sorunun daha da kötüleşmeye devam ettiğini açıkladı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu