BilimBilim HaberleriTeknoloji

Yapay Deri Teknolojisinde Bir İlk: Dünyanın İlk Cildi Geliştirildi

Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından yapay deri teknolojisinde bir atılımla dünyanın ilk cildi geliştirildi.

Çin Tsinghua Üniversite’sindeki bilim adamları, yapay deri teknolojisinde önemli bir adım attı. Buradaki bilim insanları tarafından biyonik üç boyutlu yapıya sahip dünyanın ilk cildi geliştirildi. İnsan derisinin dokunmayı algılama konusundaki yeteneklerini taklit etmeyi amaçlayan bu elektronik cildin çalışma mekanizması ise insan derisinde bulunan mekanoreseptörlerin mekansal dağılımını taklit etmek. 

Dünyanın İlk Elektronik Cildi, Çin’de Geliştirildi

İnsan derisinde bulunan üç boyutlu mekanoreseptörler, kayma sürtünme ve basınç gibi duyuları olağanüstü şekilde ayırt etmemizi sağlıyor. Doğanın parlaklığından ilham alan Profesör Zhang Yihui’nin Tsinghua Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, Merkel hücreleri ve Ruffini cisimcikleri gibi insan derisinde bulunan mekanoreseptörlerin mekansal dağılımını taklit ediyor. Bu sayede fiziksel düzeyde basıncı, sürtünmeyi ve gerilimi bağımsız olarak ölçen bir cilt elde edildi. Yapay deri şu üç katmandan üretildi:

  • Epidermis: İnsan derisinin yüzeyinin dokusuna benzeyen en dış katman.
  • Dermis: Çoğu sensörün ve devrenin bulunduğu orta katman. Bu katman, kuvvet algılama ünitesini barındıran benzersiz bir sekiz kollu kafes yapısına sahiptir. Yüzeye yakın konumlandırılan bu son derece hassas ünite, dış kuvvetleri etkili bir şekilde algılar.
  • Deri Altı Dokusu: İnsan derisindeki alttaki dokunun dokusunu kopyalayan alt katman.

Bilim insanları ayrıca üç boyutlu elektronik cildi gelişmiş makine öğrenimiyle birleştirerek büyük bir başarıya imza attılar.

“İnsanın Mekanosensasyonunu Taklit Eden Üç Boyutlu Mimarili Elektronik Cilt” başlıklı bu çığır açıcı araştırma, 30 Mayıs 2024’te prestijli bilimsel dergi Science’da yayınlandı.

Başa dön tuşu