BilimUzay

Yer Çekimi ve Yüksek Radyasyona Rağmen Uzayda İlk Memeli Embriyosu Yetiştirildi

Uzayda mikro yer çekimi ve yüksek radyasyona rağmen embriyo gelişimini inceleyen bilim adamları uzayda ilk memeli embriyosu yetiştirdi.

Bir ilk yaşandı. Yeryüzünden 450 kilometre yükseklikte Dünya yörüngesinde dönen Uluslararası Uzay İstasyonunun mikro yerçekimi ortamında ilk memeli embriyosu yetiştirildi. Japonya Yamanashi Üniversitesi’nde bilim insanları uzayda memeli olan fare embriyosu yetiştirmeyi başaran ilk bilim adamı olduklarını bildirdi.

Uzayda Yetişen İlk Memeli Embriyolarının Donmuş Zigotları 2021’de SpaceX roketiyle ISS’e Gönderilmişti!

Araştırmanın başyazarı Teruhiko Wakayama ve ekibinin laboratuvar ortamında yetiştirdikleri dondurulmuş fare zigotları 2021 yılında başarılı bir SpaceX roket atışıyla ISS’e gönderilmişti.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen bu 2 hücreli embriyolar rahim dışında 4 gün içerisinde bozuldukları için azami süre içerisinde ISS’de kaldı ve kimyasal işlemlerle  bozulmalarına izin verilmeden Dünya’ya geri gönderildi.

uzayda ilk memeli embriyosu

Deney, yerçekiminin fetal gelişim üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını gösterdi. Bilim insanları ayrıca Dünya’daki laboratuvarlara gönderilen blastosistlerin analiz edilmesinin ardından DNA ve genlerin durumunda önemli bir değişiklik bulmadıklarını da fark etti.

Ayrıca uzayda bulunan yüksek radyasyonun, embriyoların DNA dizilimine zarar vermemesinin sebebini de araştırdılar. Buna göre sadece 4 gün uzayda kalmanın embriyolardaki DNA dizilimine zarar vermediğini düşünüyorlar.

Wakayama ve ekibinin ISS’e gönderilen embriyoların Dünya’ya döndükten sonra dişi farelere tekrar enjekte edilerek sağlıklı yavru oluşumunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini gözlemlemeyi planlıyor.

Bu tür fantastik araştırmaların gelecekteki uzay araştırmaları ve kolonileşme üzerine önemli sonuçlar vereceği düşünülüyor. Uzayda ilk memeli embriyosu araştırmasının sonuçlarına iScience bilim sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu