Genel

Uber 400 Bin Taciz Raporuna Rağmen Güvenliğini Savunuyor

Uber, 2017-2022 arasında 400 bini aşan taciz raporuna rağmen, olayların çoğunun fiziksel olmadığını belirterek güvenliği savunuyor.

Son günlerde, paylaşımlı yolculuk hizmetlerinin ne kadar güvenli olduğu yeniden tartışma konusu oldu. Mahkeme belgelerine göre Uber, 2017 ile 2022 yılları arasında 400.181 taciz raporu aldı. Bu, ortalama her sekiz dakikada bir şikâyete denk geliyor. Ancak şirket, bu olayların büyük kısmının fiziksel temas içermediğini söylüyor.

Açıklamalara göre, söz konusu raporlar arasında görünüşe yönelik yorumlar, flört, bakışlar veya uygunsuz dil kullanımı gibi davranışlar da var. Uber’in ABD güvenlik direktörü Hannah Niles, bu raporların çoğunun henüz doğrulanmadığını ve yanlış veya sahte başvuruların da olabileceğini ifade ediyor.

Uber Güvenlik Eleştirilerine Nasıl Yanıt Veriyor?

Uber’in belgelerde yer alan savunmasına göre, söz konusu dönemde ABD’de toplam 6,3 milyar yolculuk gerçekleştirildi. 400 bini aşan şikâyetler, tüm yolculukların yalnızca yüzde 0,006’sına denk geliyor. Niles, yine de “cinsel saldırının kabul edilebilir bir seviyesi yok” diyerek ciddi vakaların asla tolere edilmeyeceğini vurguluyor.

Uber 400 Bin Taciz Raporuna Rağmen Güvenliğini Savunuyor

Şirket verilerine göre, ciddi cinsel saldırı raporlarında yüzde 44 oranında düşüş yaşandı. Yine de New York Times’ın haberinde, Uber’in kadın yolcuları kadın sürücülerle eşleştirmek, riskli bölgeler için uyarı sistemleri geliştirmek ve güvenlik algoritmaları kullanmak gibi ek önlemler alabileceği belirtiliyor. Bazı uygulamaların hâlihazırda test edildiği de aktarılıyor.

Uber, geçmişte araçlara kamera yerleştirme fikrini de gündeme almış ancak hem gizlilik endişeleri hem de sürücülerin bağımsız çalışan statüsünden kaynaklı yasal karmaşalar nedeniyle bu plandan vazgeçmiş. Niles, bu kararın yalnızca yasal değil, teknik zorluklarla da ilgili olduğunu söylüyor.

2023 yılında Uber, 100’den fazla cinsel saldırı davasını sonuçlandırdı. Şirket 2018’de bu tür şikâyetlerde zorunlu tahkim uygulamasını kaldırdığından beri binlerce dava açıldı ve birçoğu sonuçlandı. İlk cinsel saldırı davasının ise Eylül ayında mahkemeye taşınması bekleniyor.

Zafer Taksicilerin! UBER yasaklandı! Hayırlı olsun!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu