TSMC 3 nanometre diyor! Mobil sektör nereye gidiyor?

Mobil pazarında devrim niteliği taşıyacak olan TSMC 3 nanometre üretim süreci ile ilgili resmi açıklamasını yaptı. Başladık; sakin olun champlar…
Gordon Moore kanunlarını bilmeyeniniz var mıdır bilemiyoruz. Transistörün babası olarak gösterilen Gordon Moore 195 yılında daha sonradan “Moore Kanunları” olarak adlandırılacak şu söylemi ortaya koymuştu.
“Her 18 ayda bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısının iki katına çıkacak., Bu durum bilgisayarların işlem kapasitelerinde büyük artışlar yaratacak ve üretim maliyetlerinin ise aynı kalacak; hatta düşme eğilimi gösterecek.” [Wiki]
Bu kuram belli bir yıla kadar aynen bu şekilde devam etti ama 28 nanometre üretim sürecinden sonra bu durumda değişiklikler olmaya başladı. Süreç 18 aydan daha uzun süremeye başladı. Zira transistörlerin boyutunun düşürülmesi kolay olmuyordu. Önümüzdeki ay itibariyle 5 nanometre üretim sürecine sahip yonga setleri ile resmen karşılaşacağız. TSMC‘de bu konuda oldukça agresif. Zira Huawei Kirin 1020 ve Apple A14 Bionic yonga setleri 5 nanometre üretim sürecine sahip olacak.
Bugün ise TSMC 3 nanometre üretim süreci ile ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı. TSMC, 3 nanometre teknolojisi kullanılarak substratların deneme üretimine başladığını duyurdu. Yıl sonuna kadar deneme ürünlerinin biteceğini ve seri üretimin 2021’in ikinci yarısında başlayacağını duyurdu. Görünen o ki; iPhone 13 Apple A16 yonga seti 3 nanometre ile gelecek.
Yeni üretim sürecinin 5 nanometreye göre bazı avantajları var. Öncelikle bu üretim sürecinin de FinFet teknolojisi üzerinde olacağını ve Samsung tarafından 3 nanometre üretim sürecinde kullanılacak GAA teknolojisine geç.iş yapılmayacağını belirtelim. 3 nanometre üretim sürecinin getirileri arasında şunlar var.
TSMC 3 nanometre üretim sürecinin avantajları
- Transistörlerin yoğunluğu % 15 seviyelerinde artacak
- Bu da performansı %10-15 civarlarında artıracak
- Güç tüketimi ise %20-25 azalacak