Akıllı TelefonAndroidCep TelefonuGenelTeknoloji

Telefonlarda Sanal Ram Ne Kadar Gerekli?

Telefon Üreticilerin Son Dönemlerde Dilinden Düşmeyen Sanal RAM, Telefonunuz için Gerçekten Gerekli mi? Gelin Yakından Bakalım.

Mobil cihazlar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İnternete erişim, uygulamaları çalıştırma, oyun oynama ve çok daha fazlasını yapma konusunda bize büyük bir kolaylık sağlıyorlar. Günümüzdeki donanımların gelişme hızı yazılımlara oranla çok daha yavaş; en azından standart kullanıcılar için öyle gözüküyor. Daha karmaşık ve güçlü uygulamaların geliştirilmesiyle birlikte, cihazlarımızın bellek ihtiyaçları da artıyor. İşte tam burada, sanal bellek adı verilen bir çözüm üretildi. Peki sanal RAM gerçekten gerekli mi?

Sanal RAM; mevcut olan fiziksel RAM’in yetersiz olduğu durumlarda, işletim sistemi tarafından depolama alanının bir bölümü kullanarak oluşturulan bir bellek genişletme yöntemidir.

Öncelikle RAM çok hızlı okuma ve yazma hızına sahip, donanımsal bir parça olup yazılımla yükseltilemez. Yani standart depolama alanından RAM performansı beklemek kesinlikle yanlış olur zira en hızlı depolama alanları bile RAM hızlarına yaklaşamaz.

Aslında bu çok da yeni bir buluş değil. Windows ve Linux’ta yıllardır bulunan bir teknoloji. Android cihazlarda ise kök erişimi ile sanal belleğe ulaşabiliyordunuz. Son birkaç yıldır ise Android telefon markaları bu özelliği cihazlarına eklemeye başladılar.

Sanal RAM Fiziksel Belleğin Yerini Tutar mı?

Sanal bellek, fiziksel bellek gibi çalışmaz; bunun yerine arka planda uzun süreli kullanılmayan programları depolar. Bu da aynı anda daha fazla uygulama açabilmeyi sağlar fakat belleğinizin yetersiz olduğu bir oyunu bir oynamaya çalışırken asla yardımcı bir rol oynamaz.

Sonuç olarak; telefonlarda sanal RAM kullanımı, kullanıcı deneyimini az da olsa iyileştiren bir teknolojidir ancak yine de asla RAM yerine geçemez. Bazı telefon üreticileri; telefonlarını tanıtırken sanal belleği de fiziksel bir bellekmiş gibi “12GB (8+4) GB RAM” tarzında sözcüklerle satışa sunuyorlar. Sanal Bellek ve RAM arasındaki fark tam olarak budur. Siz de telefon alırken bu durumu dikkate almalısınız. Daha fazla RAM demek daha fazla bellek bant genişliği anlamına gelir. Bu da yukarıda verdiğimiz örnek gibi uygulamaların daha uzun süre önbellekte kalmasını ve uygulamaların daha hızlı yanıt vermesi olarak size geri dönüş sağlayacaktır. Bunlara dikkat ederek telefon seçmeyi de unutmamanızı sizlere tavsiye ediyoruz…

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Volkan Manav

Gazeteci, Teknoburada.net Kurucu / Sahibi hangi telefonu alayım sorusunun temel muhatabı. #asildora #bella #fırfır'ın babası. Müge'nin Kocası, Beşiktaşlı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu