Vivo Kamera Teknolojisi Yıldan Yıla Nasıl Gelişti?

Çinli teknoloji devi Vivo, kamera konusunda kendini aşmaya devam ediyor. Peki, yıllar içerisinde vivo kamera teknolojisi nasıl gelişti?
Teknoloji firmaları mobil sektörün inanılmaz hızda büyümesi ile kozlarını nasıl paylaşacağına karar vermekte çok zorlanmadı. Telefonların yumuşak karnı olan kamera tarafına yatırım yapan firmalar, bu yatırımların meyvelerini toplamaya başladı. Bu süreçte Vivo da adım adım sektörde kendini kamera tarafında kanıtlamayı başladı. Vivo kamera teknolojisi ile rakiplerinin çoğu alanda önüne bile geçmeyi başardı. Peki, bu süreçte neler yaşandı? Gelin Vivo’nun kamera teknolojileri tarihine bir göz atalım.
Vivo kamera teknolojisi evrimi
Vivo Xshot
Vivo’nun kamera tarafındaki atılımı ilk olarak Xshot ile oldu. Vivo Xshot modeli f/1.8 diyafram açıkılığı ve optik görüntü sabitleme özelliği ile ön plana çıkmayı başardı. O zamanlar telefonlarda tek kamera kurulumundan öteye geçilemiyordu. vivo, 13 Megapiksellik ön kamerası ile 2014 yılında sınırları zorlamayı başarmıştı.
Vivo X20
Vivo’nun Xshot ile yakaladığı başarının ardından seride isim değişikliği yapıldı. X adından vazgeçmeyen firma karışımıza vivo X20 ile çıktı. Bu telefonda DSP kısaltmasını taşıyan dijital sinyal işleme özelliği kullanıldı. HDR desteğine de kavuşan kamera bu sefer ikili kurulum olarak karşımıza çıktı. O dönem ikinci kamera derinlik sensörü için kullanılıyordu. Bu telefonda bizi f/1.8 diyafram açıklığına sahip 12 MP ana ve f/2.4 diyaframa sahip 5 MP ikinci kamera karşıladı.
Vivo X23
Vivo’dan yine ilginç bir isimlendirme politikası gelmiş ve X20 ile X30 serisi arasında Vivo X23 tanıtılmıştı. Bu telefonda 125 derece super geniş açılı lense yer veren firma, iPhone 11 ile daha Apple’ın yeni alışmaya başladığı geniş açı kavramını hayatımıza kazandırmıştı. Bu telefonda bizi f/1.8 diyaframlı 12 MP ana ve f/2.4 diyaframlı 13 MP ikinci sensör karşılamıştı.
Vivo X30 Serisi
Vivo’nun kendini bulmaya başlaması Vivo X30 ile oldu. Bu telefonda, geniş açılı lens, ana lens, portre lesi ve periskop lensine yer verilmişti. Dörtlü kamera kurulumu ile gelen telefon döneminin tüm sınırlarını zorlayarak kendine hayran bırakmıştı. Bu telefonda Sony IMX686 sensörlü 64MP birincil kamera, f/1.8 diyafram açıklığı, 8MP 120° f/2.2 diyafram açıklığına sahip ultra geniş sensör, f/2.0 diyafram açıklığına sahip 32MP Portre 5X Optik ve 10X dijital yakınlaştırma için 13MP Periskop lensi yer almıştı. 2019 yılı için bu bir devrim niteliğindeydi.
Vivo X50 Serisi
Vivo X30’dan sonra X40’ın gelmesi gerekiyordu. Ancak Çin inançlarına göre 4 rakamı uğursuz olarak kabul ediliyor. Bu yüzden çoğu Çinli firmanın serilerinde 4 rakamı atlanır. Vivo da bu tabulara uymuş ve karşımıza Vivo X50 ile çıkmıştı. Bu telefonun kamerasını öne çıkaran özelliği ise Gimbal sabitleme oldu. Çıktığı dönemde bildiğiniz gibi VLOG çekmek çok modaydı. Ancak sarsıntılardan dolayı Gimbal destekli kamera kullanmak zorunda kalınıyordu.
Vivo X50 ile bu eksiklik giderildi ve insanlar VLOG’larını Gimbal sensörlü X50 ile çekmeye başladı. Sarsıntı engelleme konusunda rakiplerine taş çıkaran Vivo X50’de dörtlü kamera kurulumu tercih edilmişti.
Bu serinin Pro modelinde 48MP arka kamera, f/1.6 diyafram açıklığı, Sony IMX598 sensör, süper mikro PTZ kamera, f/2.2 diyafram açıklığına ve 2.5cm makroya sahip 8MP 120° ultra geniş lens, 5x optik, 10x hibrit ve 60x dijital zoom için f/3.4 diyafram açıklığına sahip 8MP periskop kamera, f/2.46 diyafram açıklığına sahip 13MP portre kamerası kullanılmıştı. Günümüzde bile bu kameraların taş gibi iş çıkardığını belirtelim.
Vivo X60 Serisi
Vivo X60 ile birlikte Çinli teknoloji devi lens devi Zeiss ile güçlerini birleştirdi. Bu telefonun kamerasında yok yok diyebiliriz. T* yansıma engelleme lensine de sahip olan telefon, kamera teknolojisinin nerelere evrileceğinin en güzel kanıtıydı.
X60’ın arkasında Samsung GN1 sensörlü 50MP kamera, f/1.57 diyafram açıklığı, OIS + EIS, Zeiss T* kaplama, Sony IMX598 sensörlü 48MP 114° ultra geniş kamera, 4 eksenli OIS Gimbal sabitleme, f/2.08 diyafram açıklığına sahip 32MP 50mm portre kamerası, f/3.4 diyafram açıklığına sahip 8MP periskop kamera, OIS, 5x optik yakınlaştırma, 60x dijital yakınlaştırma, 4K HDR10+ ve 8K video kaydı, Lazer otomatik odaklama yer alıyor.
Vivo X70 Serisi
Vivo bu sefer büyük oynamış ve X70 serisi ile tüm teknolojilerini harmanlamıştı. Gimbal sabiyleme, gece modu ve Zeiss ortaklığını bir adım öteye taşıyan Çinli teknoloji devi, premium fotoğraf çekmek isteyenleri hedefine almıştı. Görüntüleme teknolojisi için ise V1 çip kullanan vivo, rakiplerine fark atmaya bu seri ile resmi olarak başladı.
Telefon, ana kamerada düşük dağılımlı, yüksek geçirgenlikli cam lenslere sahip. Biotar Portre Stili’nin efsanevi girdaplı bokeh’ine ek olarak vivo, kullanıcıların çekim yapabilmesi için X70 Pro+ için ikonik, klasik lensler Distagon, Planar ve Sonnar’dan esinlenen ZEISS Style Portre özelliklerini kullandı.
Ultra geniş açılı kamera bir gimbal’a sahip olan telefonda diğer üç kamera da OIS destekli. NR (gürültü azaltma) ve MEMC (hareket tahmini, hareket telafisi) efektlerini kart üzerinde uygulamak için bir AI sistemi kullanıyor. Yükseltilmiş tekil cam lensler, gelişmiş görüntü kalitesi için ekstra düşük dağılım sağlıyor.
Arka kameralar; Samsung GN1 sensörlü 50MP kamera, f/1.57 diyafram açıklığı, gimbal OIS, Zeiss T* kaplama, V1 çip, Sony IMX598 sensörlü 48MP ultra geniş kamera, 4 eksenli OIS Gimbal sabitleme, f/1.6 diyafram açıklığına sahip 12MP portre kamerası, 8MP periskop kamera, OIS, 5x optik zoom, 60x süper zoom, Lazer otomatik odaklama ile geliyor.
Vivo X80 Serisi
Şimdi geldik fotoğrafçılığın doruk noktası olan Vivo X80’e. Firmanın amiral gemisi telefonu olan Vivo X80 kamera tarafında şapkadan tavşan çıkarmayı başarıyor.
Vivo X80, Sony IMX866 RGBW sensörlü 50MP ana kameraya, 12MP ultra geniş açılı ve 12MP 50mm 2X portre kamerasına sahiptir. X80 Pro, ilk Samsung GNV sensörüne sahip 50MP ana kameraya, 48MP ultra geniş açıya, 12MP 50mm 2X portre ve 8MP 5X periskop telefoto kameraya sahip. Tüm bu lenslerde dağınıklığı azaltmak için T* kaplama, ZEISS optik ve cam gözlük camları bulunuyor.
Bu lenslerde ayrıca yeni Zeiss Sinematik film bulanıklığı da yer alıyor. Vivo V1+ özel çip, parlaklığı 1 Lüks’ten düşük olan bir ortamda düşük ışıkta daha iyi çekim imkanı sunuyor. XDR Photo yüksek dinamik aralık da var. Yakında Avrupa pazarına da açılacak olan Vivo X80, kamera konusunda bu yıla damgasını vurmayı başaracak.