Metaverse Çılgınlığı! Nedir Bu Metaverse Çılgınlığı?
Akıllı telefon, internet, sosyal medya, vr-ar, otonom arabalar, nörölink derken teknolojinin en son geldiği yer Metaverse çılgınlığı.
Son bir yıldır neredeyse her yerde duyduk Metaverse‘in ismini. Şirketler şimdiden yer kapmaya çalışıyor veya şimdiden Metaverse departmanları açıyor. Herkes geleceğin burası olduğunu söylüyor fakat tam olarak nedir bu Metaverse?
Geçen yıl Facebook‘un kendi ismini Meta’ya çevirmesi özellikle tüm dikkatleri buraya toplamıştı. Şirket haliyle bu yeni ve vaadedilmiş toprakların öncü birliklerinden olmak istiyor. Daha sonra Microsoft’un alr kuruluşu AltspaceVR Metaverse için adım attı ve hatta sırf bu evrende daha fazla yer alabilmek için 69 milyar dolar karşılığında en büyük oyun şirketlerinden olan Activision Blizzard’ı satın aldı.
Tüm bu gelişmeler arasında gözden kaçırdığımız şeyy ise Metaverse’ün ne olduğu ne vaadettiği ve nereye varacağı. Öncelikle hemen belirtelim aslında çok da yeni bir fikir değil. On yıllardır dolaşımda olan bu teknoloji aslında kendisinden de eski olan 3 tane teknolojiye dayanıyor: AR(arttırılmış gerçeklik), VR(sanal gerçeklik) ve 3B teknolojisi. Metaverse çılgınlığının zirve yapmasındaki en büyük etkende yıllardır var olan bu alanlardaki gelişmeler.
Elbetteki bu gelişmelerin yeni fikirlerve ve anlayışlarla buluşması internetin nasıl bir yer olması gerektiği konusunda yeni kapılar açtı. Ancak bu kapılar nerelere açılıyor tam olarak henüz bilmiyoruz. Metaverse’e giden yol haritası henüz çizilmiş değil hatta yarısı bile çizilmiş bile değil. Biraz da spekülasyon yapmak gerekirse başarılabilir mi ondan dahi şüphe edenler mevcut.
Peki Nedir?
Maalesef ki hala doyurucu bir tanım yapılamıyor. İnternetin evrimi, insanların online sosyalleşme, çalışma ve oyun alanı olarak tanımalanabilir. Sürekli olarak online olan ve her zaman “var olan” bu alanlar siz onları kullanmauı bıraksanız bile yok olmuyor. Yani bir simülasyon değil. Bu tanım öylesine geniş ki bazı insanların bu tanımdan yola çıkarak Minecraft, Roblox ve Fortnite’ın bile bu tanıma dahil olablieceğini söylüyorlar. Second Life bile bu alana girebilir.
Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, Microsoft CEO’su Satya Nadella ve sektörün diğer ileri gelenleri ise bundan daha fazlasını bekliyor. VR gözlükler, mobil cihazlar, bilgisayarlar ve serverler gibi varaolan teknolojilerin de bu evrene entegre olacağını öngörüyorlar. Bu fütüristik görüş 3 boyutlu dünyaların yaratılıp AR gözlüklerle bu dünyalara katılmamızı umuyor. Bu görüşe dayanarak MEta, Sony ve Apple karma gerçeklik gözlüklerini satışa sunmaya hazırlanıyor.
Her ne kadar farklı tanımlar olursa olsun ortak olan şey Metaverse evreninin gerçek hayatımıza çok benzeyeceği. Dijital mahallelerin, parkların, klüplerin bile olması bekleniyor.
Tanımla birlikte başka bir merak konusu ise kaç tane metaverse olacağı. Evet doğru duydunuz. Kaç tane olacak? Tek kesin olan şey bir tane olmayacağı. Metaverse çılgınlığı için 10 milyar dolar harcamayı planlyan Meta’ya göre en önemli şey platformlar arası geçiş. Meta şirketinin kurduğu Metaverse’te kullandığınız avatarı Microsoft şirketinin Metaverse’inde kullanabilmeniz oldukça kritik bir nokta olarak görülüyor.
Gördüğünüz üzere Metaverse oldukça yeni ve henüz üstünde daha çok çalışılması gereken bir alan. Ancak görünen o ki ilerleyen dönemlerde hayatımızda oldukça önemli bir yer kaplayacak.