Xiaomi Samsung’un Gizlilik Ekranına Rakip Olacak
Xiaomi, ekran gizliliği konusunda Samsung’a rakip olacak yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. HyperOS 4 ile işler biraz daha değişebilir.

Xiaomi, akıllı telefon ekranlarında gizlilik tarafını güçlendirecek yeni bir özellikle gündeme geldi. Son sızıntılara göre şirket, Samsung’un Galaxy S26 Ultra modelinde sunduğu Privacy Display benzeri bir modu kendi cihazlarına getirmeye hazırlanıyor. Bu özellik, özellikle toplu taşıma, kafe, ofis veya kalabalık alanlarda ekranın yan açılardan okunmasını zorlaştırmayı hedefliyor.
Samsung, bu yıl Galaxy S26 Ultra ile donanım tabanlı gizlilik ekranı teknolojisini öne çıkarmıştı. Xiaomi’nin yaklaşımı ise şimdilik daha çok yazılım odaklı görünüyor. İddialara göre yeni gizlilik modu, HyperOS 4 güncellemesiyle birlikte duyurulabilir ve ilk olarak Xiaomi 18 serisi gibi yeni amiral gemisi modellerde karşımıza çıkabilir.
Xiaomi HyperOS 4 İle Gizlilik Modu Sunabilir
Xiaomi, sızıntılara göre Samsung tarzı bir ekran gizliliği özelliğini HyperOS 4 içinde test ediyor. Bu özellik, ekranın yan taraftan bakan kişiler için daha zor okunmasını sağlayacak. Böylece kullanıcılar mesajlarını, banka uygulamalarını veya kişisel içeriklerini kalabalık ortamlarda daha rahat kontrol edebilecek.
Xiaomi is working on a Samsung’s Privacy Display like feature
It will launch with the new HyperOS 4 later this year.
— Yogesh Brar (@heyitsyogesh) May 26, 2026
Samsung’un çözümü donanım tarafında daha gelişmiş bir yapıya dayanıyor. Galaxy S26 Ultra, Flex Magic Pixel adlı teknolojiyle piksel davranışını değiştirerek yan görüş açılarını daraltabiliyor. Kullanıcı ekrana karşıdan baktığında görüntü net kalırken, yandan bakan kişiler için ekran daha zor seçilir hale geliyor.
Xiaomi tarafında ise çözümün yazılım tabanlı olabileceği konuşuluyor. Bu durumda sistem, ekranın büyük bölümünü karartıp yalnızca aktif görüntü alanını görünür bırakabilir. Bu yapı, eski BlackBerry Privacy Shade özelliğine benzer şekilde çalışabilir. Donanım gerektirmeyen bir çözüm olması, özelliğin daha fazla modele gelme ihtimalini artırıyor.
Samsung’a Göre Daha Yaygın Kullanılabilir
Xiaomi için yazılım tabanlı gizlilik modu önemli bir avantaj sağlayabilir. Samsung’un donanım destekli Privacy Display özelliği güçlü görünse de, bazı kullanıcılar parlaklık düşüşü ve göz yorgunluğu gibi sorunlardan şikâyet etmişti. Xiaomi’nin yazılım üzerinden ilerlemesi, bu tür donanımsal yan etkileri azaltabilir.

Bu yaklaşımın bir diğer avantajı ise yaygınlık olabilir. Eğer özellik tamamen yazılımla çalışırsa, yalnızca yeni ve pahalı amiral gemileriyle sınırlı kalmayabilir. Xiaomi, HyperOS 4 güncellemesiyle bu modu bazı eski modellerine de getirebilir. Tabii bunun hangi cihazlarda çalışacağı, resmi duyuruyla netleşecek.
Şimdilik Xiaomi 18 serisi, bu özelliği taşıyabilecek ilk modeller arasında gösteriliyor. Ancak Xiaomi’nin gizlilik ekranını Samsung kadar etkili hale getirip getiremeyeceği, gerçek kullanımda belli olacak. Eğer şirket doğru dengeyi kurarsa, HyperOS 4 ile ekran gizliliği yalnızca amiral gemilerinin değil, daha geniş kullanıcı kitlesinin de erişebileceği bir özellik haline gelebilir.



