BilgisayarDonanımGenelGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

IBM’in İlk HDD’si 1 Tonluk RAMAC 350 69 Yaşında

IBM’in 1956’da tanıttığı RAMAC 350, 1 tonluk ağırlığına rağmen yalnızca 3,75 MB depolayabiliyordu. Bugünün HDD’lerinin atası sayılıyor.

Sabit disk sürücüleri günümüzde hâlâ yaşıyor ve bugün bu teknolojinin en önemli kilometre taşlarından biri kutlanıyor. 13 Eylül 1956’da IBM, bilgisayar dünyasında çığır açan RAMAC 350 Disk Storage Unit’i tanıttı. Bu devasa cihaz, 50 manyetik plaka üzerinde 3,75 MB’lık kapasiteye sahipti. O dönem için devrim niteliğindeki bu çözüm, işletmelere veri depolamada inanılmaz bir hız ve kolaylık getirdi.

RAMAC ismi “Random Access Method of Accounting and Control” ifadesinden türetildi. Sistem, vakum tüplü RAMAC 305 ana bilgisayarla birlikte çalışarak, önceki teknolojilere kıyasla çok daha hızlı veri erişimi sağladı. Dakikalarca sürebilen işlemler saniyelere inerken, işletmeler delikli kartlar ve arşiv dolaplarından kurtulma imkânı buldu.

IBM RAMAC 350 Devasa Bir Yenilikti

RAMAC 350, her biri 24 inç çapında olan 50 plakadan oluşuyordu. 1.200 RPM hızında dönen bu plakalar, çok kollu okuma/yazma kafalarıyla veriye ulaşabiliyordu. İlk müşterilere sunulmadan önce cihazın erişim süresi 800 milisaniyeye kadar düşürülmüştü. 3,75 MB kapasite günümüz için küçük görünse de, o dönem yaklaşık 62.500 delikli karta eşdeğer bir büyüklüğü ifade ediyordu.

IBM’in İlk HDD’si 1 Tonluk RAMAC 350 69 Yaşında

IBM’in açıklamalarına göre RAMAC 350, sabit disklerin atası olarak kabul ediliyor. Bu cihaz, ilişkisel veritabanlarının doğmasına, bankamatiklerden e-ticarete kadar pek çok teknolojinin gelişiminde temel oluşturdu. Uzay yolculuklarından arama motorlarına kadar geniş bir yelpazede dolaylı etkiler bıraktı.

Elbette cihazın boyutu da bir o kadar çarpıcıydı. RAMAC 350, yaklaşık 1 ton ağırlığındaydı ve iki buzdolabı büyüklüğündeydi. Bu nedenle, bir ofise kurulumu neredeyse bir piyanoyu taşımak kadar zahmetliydi. O yıllarda modern anlamda taşınabilirlikten bahsetmek imkânsızdı.

Bugün terabaytlarca kapasiteye sahip diskler birkaç yüz dolara satın alınabiliyor. 26 TB HDD’ler 500 dolar seviyesinde satılırken, aynı bütçe yalnızca 8 TB SSD almaya yetiyor. Bu karşılaştırma, RAMAC 350’nin 69 yıl önce neden böylesine devrimsel bir adım olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

IBM Rusya’ya Karşı Tavır Aldı! Ortaklıklar Bitti!

Başa dön tuşu