Huawei Yaptırımları ABD’de Ters Etki Yaratabilir, Demokratlar Tedirgin
Huawei yaptırımları son günlerde ABD'de yeniden konuşulmaya başlandı. Demokratlara göre kısıtlamalar ABD'ye zarar verebilir.

ABD’nin 2019 yılından bu yana sürdürdüğü Huawei yaptırımları son günlerde ülke içerisinde daha fazla tartışmalara konu oluyor. Kaliforniya Temsilcileri Alex Padilla ve Zoe Lofgren, ABD Ticaret Bakanlığı sanayi ve güvenlik müsteşarı Alan Estevez’e hitaben yazdıkları bir mektupta, Huawei ihracat kısıtlamalarının ABD’nin rekabet gücü üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getirdiler. Demokrat Parti temsilcileri, tek taraflı yaptırımların ulusal güvenlik hedeflerine ulaşacağından şüphe ediyor.
İddialarının özünde şu var: Tek taraflı yaptırımların ters etki yaratabilecek olması. Demokratlar, Huawei ve diğer Çinli şirketleri kritik Amerikan teknolojisinden uzaklaştırarak ABD’nin sonuç olarak çok geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Bakanlığa “bu tür kontrollerin gelişmiş yarı iletkenler ve yarı iletken üretim ekipmanlarında ABD’nin rekabet gücüne zarar vermeyeceğini yeterince haklı gösterene kadar tek taraflı ihracat kontrollerini durdurmasını” tavsiye ettiler.
Huawei Yaptırımları Yeniden Değerlendirilebilir
LAM Research, KLA Corporation ve Applied Materials gibi devlere ev sahipliği yapan Kaliforniya, ABD şirketlerinin Çin gibi kilit pazarlarla bağlantısının kesilmesi durumunda büyük darbe alabilir. Nisan ayında Padilla ve Vali Gavin Newsom, yönetime çip araştırma ve geliştirme sübvansiyon programını ortadan kaldırmayı yeniden düşünmesi çağrısında bulundu.
ABD karmaşık bir ikilemle karşı karşıya. Ulusal güvenlik endişeleri ihracat kısıtlamalarını yönlendiren önemli bir faktör olmaya devam ediyor. Çin’in ABD teknolojisini askeri amaçlar için kullanabileceği veya kullanıcı güvenliğini tehlikeye atabileceği yönünde devam eden bir korku var. Bu endişeler uzun zamandır Huawei ile ilişkilendiriliyor, ancak Çinli marka tür iddiaları reddediyor.
Ancak, kontrolleri sıkılaştırma stratejisi beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. ABD’nin Çin’i ileri teknolojiden izole etme çabası Amerikan şirketlerini engellemekte. Kaliforniya başta olmak üzere eyaletlerden gelen baskıyla birleştiğinde, mevcut durumda Huawei yaptırımları yeniden değerlendirilebilir.
Kaliforniya Demokratlarından gelen mektup bir değişimin başlangıcını işaret ediyor olabilir. Bunun somut politika değişikliklerine yol açıp açmayacağı belirsizliğini koruyor, zira Ticaret Bakanlığı henüz Kaliforniya’nın endişelerine resmi olarak yanıt vermedi.