108 megapiksel tarih mi oluyor? Samsung ISOCELL GN1 ile geliyor

Geçtiğimiz Mayıs ayında tanıtılan ve bugün de üretime başlayan Samsung ISOCELL GN1 sensörü bize ne sunuyor? Megapiksel savaşları sona mı eriyor?
Bildiğiniz üzere bir süredir akıllı telefon pazarında üreticilerin ilginç bir şekilde megapiksel savaşlarına girişmiş durumda. Bugün DSLR makinelerde bile olmayan 108 megapiksel saçmalıklarına hep birlikte şahit oluyoruz. Bunun altında takdir edersiniz ki; Quad Bayer teknolojisi yatıyor. Görünen o ki; bu megapiksel savaşları sona erecek. Zira Samsung bir sonraki amiral gemisi Galaxy Note 20 serisinde 50 megapiksel değerindeki Samsung ISOCELL GN1 sensörlerini kullanabilir.
Samsung ISOCELL GN1 teknik özellikler
Bu sensör yeni tanıtılmadı. Mayıs ayında ilk kez bu sensör ile tanıştık ve bu ayın başında da sensör üretimine başlandı. Bildiğiniz üzere daha önceki haberlerimizde Sony’nin 108 megapiksel sensörlere soğuk baktığını ve böyle bir sensör peşinde olmadığını belirtmiştik. GN1 sensöründe birçok yenilik var. Yeni sensör Dual Pixel ve Tetracell teknolojisini sunan ilk Samsung sensörü olarak tarihe geçti.
Samsung ISOCELL GN1, düşük ışıklı çekimler için gelişmiş ışık duyarlılığı ile dinamik sahneler için SLR fotoğraf makineleri gibi hızlı otomatik odaklamayı bir araya getirerek görüntü sensörünü yeni bir seviyeye taşıyor. Yeni sensör şu anda piyasadaki en hızlı faz algılamalı AF sistemini sunuyor. Samsung Dual Pixel teknolojisi, fazı belirlemek için farklı açılardan ışık alabilen aynı pikselde yan yana iki fotodiyot yerleştirmesi ile oluşuyor. Sensör, düşük ışık koşullarında bile istenen sabit veya hareketli nesneyi her açıdan anında algılayabilir ve odaklanabilir.
Düşük ışıklı çekimler için GN1 sensörü, piksellerin daha fazla ışık yakalama ve işleme yeteneğini geliştiren “piksel füzyon teknolojisi” olan ve adına da Tetracell verilen bir teknoloji kullanıyor. Dört piksel sinyalini bir araya getiren Tetracell, görüntü sensörünün piksel boyutunu 2,4 mikrona çıkarır ve ışığa duyarlılığı dört kat arttırır ve 12,5 megapiksel çözünürlükle daha parlak fotoğraflar oluşturur. Yani burada da Quad Bayer teknolojisi var.
GN1, Dual Pixel ve Tetracell teknolojilerine ek olarak, gerçek zamanlı olarak optimum ISO ve HDR‘yi akıllıca seçerek aynı anda birden fazla pozlama ile bir sahne yakalamanızı sağlayan Smart-ISO teknolojisine de sahip. Sensör ayrıca jiroskop tabanlı elektronik görüntü sabitlemeyi de kullanabiliyor. Bu da hareket halindeyken bile fotoğraf ve video çekmenizi sağlar. Yani OIS ve EIS sensörlerine yardımcı bir sabitleme sistemi getiriyor. Görüntü sensörü saniyede 30 karede 8K’ya kadar video kaydını destekliyor.
Peki bu kadar iyileştirme varken gerçekten de 108 megapiksele ihtiyaç var mı?