Güncel Teknoloji HaberleriHuaweiMediaTek

Huawei ile MediaTek Yargı Karşısında: Peki Neden?

Huawei, büyük çip üreticisi MediaTek ile davalık oldu. Şu an iki şirket de yargı karşısında. Peki neden bu yaşandı?

Huawei ve MediaTek, iddia edilen bir patent anlaşmazlığı nedeniyle yargı karşısında. Çinli teknoloji devi, çip üreticisine patent ihlali nedeniyle dava açtı. Peki iki teknoloji devi arasında tam olarak ne oldu? Gerçekten büyük bir haber mi? Bir bakalım.

Rapordan yola çıkarak Huawei, Çin’de MediaTek’e patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Bu patentlerin çoğu 3G, 4G ve 5G ağları gibi hücresel iletişim teknolojilerini içeriyor. Çip üreticisi başvuruyu 19 Temmuz’da doğruladı.

İki şirket de olayın ardındaki kesin nedeni belirtmedi. Ancak bir finans haber sitesi, her iki şirketin de patent lisanslama konusunda bir anlaşma imzalamaya çalıştığını ortaya çıkardı. İşbirliği konusunda 2-3 yıldır görüşmeler yapılıyordu ancak bir anlaşmaya varılamadı.

Dahili bir kaynak, çip üreticisinin yüksek patent ücreti nedeniyle bu anlaşmayı reddettiğini söyledi. Akıllı telefon sektörünün en büyük patent sahiplerinden biri olan Huawei, patentlerini satın alanlardan belirli bir miktar ücret alıyor.

Diğer ayrıntılar, Huawei’nin MediaTek’e Ar-Ge alanına yatırım yapmak için lisans ücreti toplamak amacıyla dava açtığını belirtiyor. Hatta konuyla ilgili birkaç kişi, şirketin akıllı telefon işinin ardından gelir kaynaklarını artırmak için bu tür eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Ancak bu haberin ilk kaynağı Enterprise Patent Observation, Huawei’nin patent lisanslarını küçük cihaz üreticileriyle sınırlamak yerine çip üreticilerini de kapsayacak şekilde genişletmeye çalıştığını söyledi. Ancak Huawei bu konuyla alakalı bir yanıt vermedi.

Öte yandan MediaTek, yeni bir işlemci modeli üzerinde çalışıyor. Dimensity 8400 modelinin Snapdragon 8s Gen3 seviyesinde performans verdiği söyleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu