Huawei Aito M7 Pro ile Tanışın! 1.300 Kilometre Menzil Olur mu?
AITO M7 modelinin ağabeyi menzillere üfleyen yeni otomobili Huawei Aito M7 Pro resmen tanıtıldı. İşte tüm detaylar. Keşke benim olsa...
Huawei yasakları sağ olsun; Çinli üretici otomobil pazarına da girdi. AITO firması ile organik bir ortaklık kuran Huawei, bu otomobillerin tüm teknolojik alt yapılarını desteklerken otomobil pazarında tüm rakiplerine meydan okuyor. Bu yılın aracı olarak gösterilen Aito M7 serisinin bir üst versiyonu olan Huawei Aito M7 Pro resmen tanıtıldı.
Aracın birçok özelliği var ama geliştirilmiş yazılım ve arttırılmış pil gücü sayesinde bu aracın 1.290 km yol kat ettiği belirtildi; fakat bu takdir edersiniz ki CLTC standartlarında yapılmış bir test oluyor. Dünya üzerinde bu testlerin yapılması farklı standartlar ile belirleniyor ve CLTC standardı da Çin Hafif Hizmet Araç Test Döngüsü anlamına geliyor. Bununla birlikte Amerika’da EPA (Çevre Koruma Ajansı) kullanılıyor. Bununla birlikte Avrupa ve birçok dünya ülkesinde de WLTP (Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araçlar Test Prosedürü) kullanılmakta. Çin standartlarında kendi ülkesine göre testler yapılıyor ama EPA sistemine göre menziller %35 daha fazla çıkabiliyor. Bunun da sebebi 80 km/h hızda testlerin gerçekleştirilmesi. Düz zeminler kullanılması ve bununla birlikte klima gibi araç içi sistemlerin kullanılmamasıdır. Tüm bu bilgilere baktığımızda ise 1.290 kilometrenin %35‘ini çıkarttığımızda 840 kilometre gibi bir mesafe ortaya çıkıyor ki bu bile mükemmel bir menzil denebilir. Zira bugün en iyi menzil için 550 kilometrelerden bahsediliyor ki; 840 kilometre birçok marka için hayal.
Otomobilin 270 beygir ile modele göre 450 beygire kadar çıkabilen bir güç aralığı var. Geliştirilmiş MacPherson ön süspansiyon bu aracın kalitesinin de artmasını sağlıyor. Arka tarafta ise alüminyum alaşımlı H kollu çok bağlantılı bağımsız bir süspansiyon var ve sürekli değişken sönümleme ayarı sayesinde amortisörlerin farklı yükseklik ayarlarına da sahip olduğunu belirtelim.
Sürücünün karşısında tam 10,25 inçlik tamamen dijital gösterge paneli bulunuyor. Orta konsolda ise 15,6 inçlik 2K çözünürlüğünde HDR destekli OLED bir ekran bulunuyor. Aracın tüm kontrolü HarmonyOS işletim sistemi tarafından sağlanıyor. 50W Kablosuz şarj ve birinci sınıf Huawei Ses Sistemi gibi özel yenilikler de arabaya güç veriyor.
Şimdi soru şu; Huawei Otomobiller Türkiye Pazarına Gelir mi? Bu sorunun cevabı henüz net değil ama öyle ya da böyle bu araçlar ülkemizde de satışa sunulacak ve göreceksiniz konveksiyonel markalar bu pazarda kendilerine yer bulamayacaklar. Zira kendi işletim sistemlerini geliştiremiyorlar ve hem Huawei hem de Tesla gibi kendi yazılımlarını yapan firmalar aradaki uçurumu her geçen yıl daha da büyütüyor.