BilgisayarGüncel Teknoloji HaberleriGündemWindows

Hindistan, Tartışmalı Bilgisayar Kararında Geri Adım Attı

Hindistan, tartışmalı bilgisayar kararında geri adım attı. Geniş kapsamlı şekilde eleştirilen kararın zaten herhangi bir mantığı da yoktu.

Hindistan, tartışmalı bilgisayar kararında geri adım attı. Geniş kapsamlı şekilde eleştirilen kararın zaten herhangi bir mantığı da yoktu.

Hindistan Ticaret Bakanı Sunil Barthwal, 13 Ekim 2023 Cuma günü Hindistan’ın dizüstü bilgisayar ve diğer elektronik cihazların ithalatına herhangi bir kısıtlama getirmeme kararı aldığını duyurdu. Bu yılın ağustos ayında Hindistan yeni ithalat kısıtlamaları duyurdu. Kısıtlamalar dizüstü bilgisayarlara, tabletlere ve diğer ürünlere ithalat lisansı zorunluluğu getirdi. Ancak gelen son haber, Hindistan hükümetinin artık bu ithalat kısıtlama planından vazgeçme kararı aldığı yönünde. İlk planın Apple, Samsung, Dell, Lenovo ve HP gibi markalar için büyük etkileri olacaktı.

Reuters’e göre, Hindistan Ticaret Bakanı Sunil Barthwal Cuma günü düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna açıkladı. “Dizüstü bilgisayar ithalatında herhangi bir kısıtlama olmayacak ancak hükümet ithalat durumuyla yakından ilgilenecek” dedi.

blank

Hükümetin ithalat kısıtlamaları getirme kararı Hindistan’ın dizüstü bilgisayar üretimini desteklemeyi amaçlıyordu. Hindistan hükümeti, “Hindistan’da Üret” kampanyası aracılığıyla teknoloji sektöründe yerel üretimi teşvik etmeye çalışıyor. Bunun yerel üretimi teşvik edeceğini ve Hintliler için daha fazla iş yaratacağını iddia ediyor. Hindistan’ın elektronik ithalatı Nisan-Haziran döneminde 19,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu, 2022’nin aynı dönemine göre %6,25’lik bir artışa işaret ediyor.

Hindistan bu ithalat kısıtlama stratejisini 3 Ağustos’ta duyurdu. Başlangıçta hemen yürürlüğe girmesi planlanmıştı. Ancak pek çok tarafın baskısıyla üç aylık bir erteleme açıkladı. Ancak sonunda bir yıllık bir gecikme duyurdu. İthalat için lisans sistemi, “güvenilir donanım ve sistemlerin” Hindistan’a girişini garanti altına almak amacıyla uygulamaya konuldu. Washington ve sektör uzmanlarının açık eleştirilerinin ardından hükümet geri adım atmak zorunda kaldı. Bu sınırlamaların uygulanması hükümet tarafından askıya alınmıştı ve artık kaldırıldı.

Singapur Ulusal Üniversitesi Yönetişim ve Sürdürülebilirlik Merkezi direktörü Lawrence Loh şunları söyledi:

“Serbest ticarete saygı duymalı ve serbest piyasayı desteklemeliler; korumacı önlemler ekonomik kalkınmaya yardımcı olmayacaktır. Bu, özellikle yüksek enflasyonun kuşattığı zorlu küresel ekonomik ortamda geçerli” dedi.

Ulusların halklarının çıkarlarını gözetmesi gerektiğini ancak bunun uygun bir şekilde yapılması gerektiğini ekliyor.

blank

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu