BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriGündemMobirollerOtomobilTeknoloji

Güneş Enerjili Arabalar Neden Hala Yok?

Otomobil sektöründe hala beklenen devrim yaşanmadı. Peki, güneş enerjili arabalar neden hala piyasada yok? Bunun sebebi ne?

Güneş enerjisi ve EV pazarlarının her ikisi de hızla büyüyor ve bu nedenle güneş enerjili arabalar üreterek iki teknolojiyi birleştirmek mantıklı görünüyor. Bu fikir yeni değil ve yıllar boyunca buna dayalı bazı konseptler gördük. Ancak bu tür araçlar hala piyasada bulunmuyor. Peki niye? Ne yazık ki bilim ve sayılar birbirini tutmuyor. Güneş enerjisiyle çalışan birçok araba konsepti, çok pratik olmayan tasarımlara sahip ve güç üretimini en üst düzeye çıkarmak için temelde tekerlekler üzerinde büyük güneş panelleri yer alıyor. Güneş enerjili arabalar bu yüzden henüz hala piyasada yok.

İlk konseptlerin çıktığı yıllarda, otomobil üreticileri tasarımdan ödün vermeden otomobillere güneş panelleri ekleme konusunda bazı ilerlemeler kaydettiler. Vision EQXX konseptiyle Mercedes-Benz ve hibrit Sonata’sıyla Hyundai gibi şirketler bu alanda boy göstermişti. Bununla birlikte, bu modern tamamen elektrikli araçlardaki güneş çatıları tam sürüşe güç vermiyor.

Haziran 2021’de yapılan Engineering açıklamasında dünyaya her saat vuran 173 trilyon kilovatlık güce rağmen güneş enerjisiyle çalışan arabaların hala gerçek olmaktan uzak olduğunu ortaya koyan bir video yayınladı. Engineering Açıklaması, örneğinde Tesla Model 3’ü kullandı ve aracın çatısı güneş pilleri ile donatılmış olsaydı, gerçekçi olarak yalnızca 1,5 kilovat güç üreteceğini gösterdi. Bu, aracın saatte sadece 12 mil maksimum hızda sonsuz bir şekilde sürmesini sağlayacaktır. Bu hızda, mükemmel güneş koşullarında park edildiğinde pilin tamamen şarj olması 8,3 gün yani 200 saat sürer.

Tesla 1 trilyon dolar

Güneş enerjisiyle ilgili sorun, yol boyunca çoğunun kaybolması. Örneğin, güneşten gelen enerjinin sadece %55’i Dünya’nın yüzeyine ulaşır; geri kalanı atmosfer tarafından kaybolur, yansıtılır veya emilir. Bir başka büyük enerji verimliliği kaybı, güneş pili teknolojisinin çalışması sırasında meydana gelir. 2022 yılına kadar güneş paneli verimliliği maksimum %20 ile %25 arasında değişmektedir. Gece vakti, bulut kapsamı ve ekvator veya kutup eğimleri gibi diğer faktörler enerji üretimini önemli ölçüde etkileyebilir.

Tüm bu faktörlerden sadece güneş pili teknolojisi geliştirilebilir. ABD Enerji Bakanlığı, dönüşüm verimliliğinin bir cihazda parlayan ve kullanılabilir elektriğe dönüştürülen güneş enerjisinin yüzdesi olduğunu açıklıyor. Fotovoltaikte İlerleme dergisinde yayınlanan bir araştırma, güneş panellerinin yalnızca %1 enerji verimliliğine sahip olduğu 1941’den bu yana teknolojide önemli gelişmeler kaydedildiğini ortaya koyuyor. Ancak bilim, güneş enerjisi dönüşümünde önemli ilerlemeler elde edilene kadar güneş enerjisiyle çalışan arabaların bir rüyadan başka bir şey olmayacağını gösteriyor.

Manyetik Fırtına Başlıyor! Bugün ve Yarın Dikkat Edin!

blank

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu