BilimBilim HaberleriGenel

Grafenden Yapılmış Dünyanın İlk İşlevsel Yarı İletkeni Oluşturuldu!

Dünyada 1 nm civarındaki üretim süreçlerine yaklaşırken, grafenden imal edilmiş dünyanın ilk işlevsel yarı iletkeni oluşturuldu.

Dünya üzerinde 1 nm üretim süreçleri yaklaşırken, bilim adamları endüstride çok yakında silikonun yerini alacak farklı bir maddenin olması gerektiğini belirtiyor. Bu yeni maddenin ise grafen olacağı iddia ediliyor. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bilim adamları, grafenden dünyanın ilk yarı işlevsel yarı iletkeni ürettiklerini iddia ediyor. Bilinen en güçlü bağlarla birbirine bağlanmış tek bir karbon atomu takalası olan grafenden üretilen bu yarı iletken, belirli durumlarda elektrik taşıdığı için elektrikli cihazların temel parçalarından.

blank

Georgia Teknoloji Enstitüsü Bilim Adamları, Dünyanın İlk Yarı İletkeni Oluşturmayı Başardı

Fizik Profesörü De Heer ve meslektaşları özel fırınlar kullanarak silisyum karbür plakalar üzerinde grafenin nasıl yerleştirileceğini bulmasıyla elde edildi.  Epitaksiyel grafen olarak bilinen ve silikon karbür kristal yüzeyinde gelişen tek bir katman oluşturdular. Araştırmacılar, yeterli sentezin ardından epitaksiyel grafenin silisyum karbür ile kimyasal bir bağ oluşturduğunu ve yarı iletken özellikler sergilemeye başladığını keşfettiler.

Henüz kullanıma çok uygun olmayan bu yarı iletkenin önümüzdeki 10 yıl içerisinde  Çin’deki Tianjin Üniversitesi’ndeki Tianjin Uluslararası Nanopartiküller ve Nanosistemler Merkezi’ndeki meslektaşlarıyla işbirliği içinde geliştirmeye devam edecekler.

Başa dön tuşu