OLED Ekran Baş ve Göz Ağrısı Yapar mı?

DxOMark ekibi şimdi de ilginç bir test ile karşımıza çıktı. OLED ekran üzerinde yapılan bu testin sonucu baş ve göz ağrınızı açıklayabilir.
Telefonların kameralarını inceleyen ve verdiği puanlar genel geçer kabul gören DxOMark ekibi bugün ilginç bir araştırma ile karşımıza çıktı. LCD ve OLED ekran üzerinde yapılan testler sonrasında insanlarda yaşanan baş ve göz ağrılarının sebebi bir nebze açığa kavuştu diyebiliriz. Peki, baş ve göz ağrılarının sebebi gerçekten de OLED tabanlı ekranlar mı? Gelin hep birlikte bu soruya yanıt arayalım.
Göz ve beyin sağlığı için OLED ekran mı yoksa LCD ekran mı?
Ekran teknolojilerinde Flickering yani titreme, ekranın sürekli olarak açılıp kapanmasını ifade ediyor. Titreşimin fizyolojik olarak farkında olmasak da, göz yine de titremeye tepki verir ve iris parlaklıktaki değişikliklere göre genişliyor ve daralıyor. Bu istemsiz fizyolojik tepki, özellikle uzun süre ekrana baktıktan sonra baş ve göz ağrınızın sebebini açıklayabilir.
OLED ekranlı telefonlarda titreme birçok kullanıcı için hala büyük bir sorun. Peki, telefon ekranı neden titriyor? Bildiğiniz gibi LCD ve OLED olmak üzere telefon pazarında iki farklı panel tipi mevcut. LCD‘nin kendisi ışık yaymıyor. Ancak arka ışık kaynağı olarak çok parlak bir LED kullanıyor. Bu sayede LCD panelin düşük geçirgenliğinden kaynaklanan parlaklık zayıflaması ve titreşimin önüne geçiliyor. Aksine, bir OLED ekranda her pikselin kendisi, kendi başına ışık yayan bir OLED’dir.
Hepimizin bildiği gibi, akıllı telefon ekranları diyotlardan oluşur. Diyotun doğal fiziksel özelliklerinden dolayı, yani akım (mA) değiştirilerek LED kısıldığında, kesinlikle LED’in rengini etkileyecektir. Bu nedenle, akıllı telefon üreticileri ekranı karartmak için LED’leri farklı darbe frekanslarıyla açıp kapatmak için Darbe Genişliği Modülasyonu (PWM) adı verilen bir teknik kullanır.
Ancak, genellikle LED’in açık/kapalı arasında geçiş yaptığını görmüyoruz. Genel olarak, yalnızca ekranın kararmasını hissediyoruz. Karartma derecesi, LED’in kapalı ve açık olma süresine bağlıdır. Kapalı kalma süresi ne kadar uzun olursa, ekran o kadar karanlık görünür.
Bu nedenle, LCD ve OLED ekranların ışık kaynakları için farklı güç kaynağı yöntemleri olmasına rağmen, her iki teknolojinin de titreşim etkisi olacaktır. Ancak, OLED ekranların titreme etkisi genellikle LCD’lerinkinden daha belirgin. Her şeyden önce, OLED ekran ve LCD ekran PWM’nin frekans aralığı farklıdır. OLED ekranın PWM frekans aralığı 50 ila 500 Hz ve LCD’nin ise 1000 Hz‘nin üzerinde başlıyor.
İnsan gözü 250 Hz‘e kadar titremeye duyarlı olduğunu belirtelim. Bu yüzden OLED ekranlarda titreşimler siz görmesiniz bile beyniniz bu titreşimleri algılıyor ve başınızın ağrımasına neden oluyor. Eğer şiddetli baş ağrılarınız varsa OLED ekrandan bir süre LCD ekrana geçmenizi öneriyoruz. Ağrılarınız bu geçişten sonra geçerse bilinki OLED size göre bir panel değil.