Ev eşyalarında IMEI kaydı dönemi! Şaka yapmıyoruz, buzdolabında bile!

Yeni düzenlemeyle buzdolabından kahve makinesine kadar birçok ev eşyasına IMEI kaydı yapılması gerekiyor! Peki düzenleme hangi cihazları kapsıyor?
Özellikle akıllı telefonlarımızdan aşina olduğumuz Uluslararası Mobil Cihaz Kodu, yani bilinen adıyla IMEI bundan sonra her alanda karşımıza çıkacak. Öyle ki her akıllı telefonda mevcut olan ve “cihazların kimlik numarası” olarak telaffuz edilen IMEI numaraları, cihazınızın arama yapabilmesine de olanak sağlıyor. Aramaların dışında cihazın nerede olduğunu ve kimlerle irtibata geçtiğini dahi öğrenebilirken, her cihazda farklı olması IMEI’lerin son derece önemli olduğunu konuya hakim olmayan birine dahi göstermiş oluyor.
Ülkemizde ise özellikle yurt dışından getirilen cihazlar satılırken “Kayıtlı mı?“, “Kayıt ücreti ne kadar?” gibi birçok soruya sebebiyet veren bu numara, 15 haneden oluşuyor ve Türkiye içerisinde kayıt edilmez ise belli bir süre sonra cihaz aramalara kapanıyor. IMEI numarasını kayıt ettirmek ise 2020 yılı itibariyle 1.838,70 TL gibi bir maliyete sebebiyet veriyor. Aynı zamanda kayıt için gerekli olan pasaport ve gerekli şartlar da birçok insanın canını sıkmaya yetiyor. Yurt dışından uygun bir fiyata telefon getiren insanlar, kayıt ücretinin yüksekliği sebebiyle de yasal olmayan şekillerde cihazına IMEI atabiliyor; ancak her cihaz bu yasal olmayan kayıtlara olanak vermiyor.
Son dönemde ise son derece popülerleşen illegal kayıt yöntemleri devletin canını fazlasıyla sıkmış durumda. Öyle ki bir süredir ortalıkta dönen “Sonradan IMEI atılmış cihazlar aramalara kapanacak!” gibi söylemlerin yanı sıra yeni alınan karar neticesinde ev eşyalarında da IMEI kaydı dönemi başlıyor. Yapılan düzenlemeye göre e-call sistemli kartlara sahip olan ev eşyalarının (112’yi arama, konum bilgisi paylaşma vs.) tıpkı cep telefonları gibi kayıt altına alınması gerekiyor.
Aynı zamanda sesli iletişim gerçekleştiremeyen; ancak nesnelerin interneti (loT) özelliğine sahip olan cihazlar da bu yönetmelik ile IMEI kaydına ihtiyaç duyuyor. 7 yıldır kullanılmayan akıllı telefonlar ise illegal kayıtların önüne geçilebilmek için kara listeye alınıyor. Yani bu cihazlar IMEI kaydında kullanılamıyor.
Siz bu yönetmelik hakkında ne düşünüyorsunuz bilemiyoruz; ancak yakın zamanda “Bizim buzdolabına IMEI atacak var mı?” gibisinden paylaşımlar görebiliriz…