Akıllı TelefonAndroidAndroid GüncellemeGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerTeknoloji

Eski Huawei telefonları da, Google Play ve Android lisansını kaybedebilir!

Eski Huawei telefonlarının da Google uygulamalarını ve Android’in lisanslı sürümünü kullanması yasaklanmış olabilir. Peki nereden çıktı bu?

Geçen yılın Mayıs ayında, ABD Ticaret Bakanlığı Huawei’yi ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi ve şirketi Varlık Listesine aldı. Huawei ile Komünist Çin Hükumetinin iddia edilen bağları ispatlanmış olmasa da; ABD tedarikçilerin Huawei mal ve hizmet verdirmesini yasakladı. Bu noktada en büyük sorun ise Huawei ile Google arasında yaşandı. Zira Huawei açık kaynak kodlu Android uygulamasını kullansa bile Google servislerinden mahrum bırakılmıştı.

Google Mobil Hizmetlerini lisanslayamama, Huawei‘nin Google‘ın uygulamalarını Android destekli telefonlarına yükleyemeyeceği anlamına geliyordu. Ancak Çin’de Play Store, Arama, Haritalar, Drive, YouTube ve Google Asistan gibi Google uygulamalarının çoğu zaten yasaktı. Yine de Varlık Listesine yerleştirilmek, Huawei için hiçte iyi olmadı. Huawei’nin 16 Mayıs 2019’dan sonra üretilen telefonlarının uluslararası sürümlerinin (Federal Tescil’e göre 13 Ağustos 2020’ye kadar)  Google Mobil Hizmetler sürümünü kullanmayacağına karar verildi.

Older Huawei

Eski Huawei telefonlarının da Google uygulama ve servislerine erişimi kesilebilir!

Varlık Listesi yasağından önce üretilen eski modellerin Google‘ın Android sürümünü kullanmasına (Google uygulamalarının yüklenmesi dahil) ve Android güncellemelerini almasına izin verilmişti ama bu artık değişebilir. Yukarıda bahsedilen Federal Kayıtta (Washington Post aracılığıyla) tartışılan geçici genel lisansın (TGL) süresi iki gün önce doldu. Bu da şirket Varlık Listesine eklenmeden önce satılan eski Huawei telefonlarının artık Google Mobile‘ı lisanslayamayacağı anlamına geliyor.

Geçici genel lisansın, yalnızca eyaletlerdeki kırsal telekom şirketlerine yardım etmek için ilk etapta onaylandığı için yenilenme şansı vardı. Bu şirketlerden bazıları ağlarında Huawei‘nin ekipmanlarını kullanıyor. Sonuçta, dünyanın en iyi telefon üreticilerinde biri olmasının yanı sıra, Huawei ağ ekipmanlarının da bir numaralı kaynağı. ABD Hükumeti, Huawei‘nin teçhizatını değiştirmek için bu kırsal telekom şirketleriyle çalışmak istiyor. E-postayla gönderilen bir açıklamada, Ticaret Departmanı, Huawei cihazlarının ve telekomünikasyon sağlayıcılarının kullanıcılarına alternatif tedarikçilere geçişi hızlandırırken bu tür cihazları ve mevcut ağları geçici olarak çalıştırmaya devam etme fırsatı sağladığı için orijinal olarak TGL’yi yayınladığını söyledi.

Kırsal telekomünikasyon firmaları henüz Huawei‘nin ekipmanlarını ağlarından çıkarmamış olsa da, ABD’nin geçici lisansı uzatıp uzatmayacağı açık değil. FCC, ekipmanı 3G ve 4G ağlarından kaldırmanın bu küçük şirketlere 1.89 milyar dolara mal olacağını ve işi tamamlamanın iki yıl kadar sürebileceğini tahmin ediyor. Kırsal firmalar, Huawei ekipmanlarını ABD kullanımını yasaklamaya başlamadan önce satın aldı. Huawei, ekipmanlarının fiyatlandırması ve finansmanı konusunda bugüne kadar hala bir avantaja sahip. Aynı zamanda Nokia, Ericsson, ZTE ve diğerleri gibi rakiplerine karşı teknolojik üstünlüğe de sahip bir üretici.

Şirket, Trump yönetiminin getirdiği başka bir baş ağrısıyla daha başa çıkmak zorunda. Önümüzdeki ayın ortasından itibaren, Huawei‘nin bunları inşa etmek için ABD teknolojisini kullanan dökümhanelerden herhangi bir yonga sevkiyatı almasına izin verilmeyecek. Sonuç olarak, gezegendeki en büyük bağımsız yonga üreticisi olan TSMC ABD’nin izni olmadığı için Kirin yonga setlerini üretemeyecek.

Bkz: Kirin İşlemciler Bitti Mi, Mate 40 Ne Olacak? Bir Devin Sonu!

Peki şimdi ne olacak, ne yapılabilir?

Bu ayın başlarında Huawei, bu sonbaharda Mate 40 serisinin kendi bünyesindeki Kirin yongalarından güç alan son ürün olacağını söylemişti. Huawei, Çin‘in en büyük yonga seti üreticilerinden birisi olan SMIC’e ile de birlikte çalışamıyor. Zira SMIC’in teknolojisi henüz bu seviyede değil. Tartışılan olası bir çözüm, Huawei’nin Qualcomm‘un Snapdragon hattında kendi yongalarını üretmesi. Huawei ve Qualcomm arasında Apple benzeri bir lisans anlaşması yapıldı. Bu anlaşma hayata geçerse belki Kirin yonga seti Qualcomm tarafundan farklı bir isim ile yapılabilir. Bu noktada şöyle de bir sorun var. Qualcomm‘un yongalarının üreticisi TSMC olduğundan dolayı yine ABD‘den onay almak gerekebilir.

Olaya  şu açıdan da bakmak lazım: Bir Amerikan firması dünyanın en büyük telefon üreticisine Amerika kontrollü işlemci tedarik edecek. ABD bunu görmekten kesinlikle mutlu olur, değil mi?

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu