Dünyada Akıllı Telefon Üretimi İlginç Bir Hal Alıyor
Dünyada akıllı telefon üretimi yılın son yarısında son 10 yılın diğer yarısına kıyasla düşüştü. Ancak Infinix ve Tecno markaları büyüyor.

Ekonomik kriz, düşmeye devam eden küresel akıllı telefon pazarı üzerinde olumsuz etkisini sürdürüyor. TrendForce analistlerine göre bu yılın ikinci çeyreğinde 272 milyon akıllı telefon üretildi. Bu rakam ilk çeyreğe göre %6,6 daha düşük, bu da yıllık bazda %20’lik bir düşüş anlamına geliyor. Ayrıca yılın ilk yarısında dünyada 522 milyon akıllı telefon üretildi; bu rakam bir yıl öncesine göre %13,3 daha az. Bu rakamlar son on yılın ise en düşük seviyesi.
Aynı zamanda bazı şirketler bu koşullar altında bile sadece büyümeyi değil, pazardaki güç dengelerini de değiştirmeyi başarıyor. Daha çok Infinix ve Tecno markalarıyla tanınan Çinli dev Transsion, akıllı telefon üretiminde çeyrek çeyreğe yaklaşık %72 artış bildirdi. Bu veriler şirketin Vivo’yu geçerek %9,2’lik payla pazarda beşinci sıraya yerleşmesini sağladı.
Dördüncü sırada yüzde 12,3 ile Oppo yer alırken, Xiaomi yüzde 12,9 ile daha yüksekte yer alırken, Apple ve Samsung sırasıyla yüzde 15,4 ve yüzde 19,8 ile başı çekiyor. Her iki marka %21,2 ve %12,4 düşüş oranları gösteriyor. Listenin geri kalanı ise üretim hacmini artırmayı başardı.
Dünyada Akıllı Telefon Üretimi Düşüşte
Samsung, 53,9 milyon adet üretimle (1. çeyreğe göre %12,4 daha az) ve %20’nin biraz altındaki pazar payıyla hâlâ lider durumda. Tabii ki, yeni Galaxy Z katlanabilir telefonlar ancak üçüncü çeyrekte geldi, dolayısıyla etkilerini henüz göremedik ancak Galaxy S23 serisinin satışlarının yavaşlaması nedeniyle bu yeterli olmayabilir.
İkinci çeyrek geleneksel olarak Apple’ın en zayıf çeyreğidir; büyük iPhone lansmanından hemen önce olduğundan çoğu insan yeni modeli veya eski modeli indirimli almak için erteliyor. Apple yeni nesil için bazı üretim sorunlarıyla karşı karşıya olduğundan üçüncü çeyrekte net bir satış artışından söz edilemiyor. Ancak TrendForce, iPhone 15 serisinin beklentileri aşması durumunda Apple’ın Samsung’un önüne geçip birinci sırayı almasının mümkün olduğunu öngörüyor.
Xiaomi, toplam 35 milyon adede (buna Xiaomi, Redmi ve Poco telefonları dahildir) üretimi ilk çeyreğe kıyasla %32,1 artırdı. Şirket böylece üçüncü sıraya yükseldi.
Oppo (Oppo, Realme ve OnePlus telefonları dahil) toplam 33,6 milyon akıllı telefon üretimiyle çeyreklik bazda %25,4 artışa rağmen dördüncü sıraya geriledi.