Çin Amerika’ya Teşekkür Etti! İyi ki Yasak Getirdiniz
Çin Amerika yasaklarını büyük bir olgunlukla karşılıyor ve yasaklar için Amerika'ya teşekkür ediyor. Gözümüzü açtınız sağ olun...
Bugünün Amerikan başkan adayı sarı fırtına Trump, Biden öncesi başkanken Huawei’ye yaptırımlar getirmiş ve Amerikalı üreticilerin Huawei markasına ürün, hizmet ve teknoloji satmasını belli oranlarda yasaklamıştı. Bu yasaklama Biden döneminde de devam etti ve yasaklamalar genişletilerek devam etti. Bugün ne oldu? Çin Amerika karşısında artık çok daha güçlü bir şekilde durabiliyor ve öngörüsüz yaklaşımlar sayesinde bugün Çin kendi işletim sistemlerini, kendi mikro çiplerini, kendi NPU teknolojisini ve kendi arabalarını yapabilen bir noktaya geldi.
Amerika yasakları öncesinde bir Huawei mağazasına gittiğinizde sadece cep telefonu satın alabilirken bugün Çin’deki Huawei mağazalarında otomobil satılmaya başladı. Yani Amerika, müthiş dehası ile kendisine kocaman bir teknoloji devi yaratmayı başardı. Amerikan hükumetini muhteşem! öngörüsü için ayakta alkışlıyoruz.
Çin Uluslararası Ekonomik İlişkiler Merkezi’nin önde gelen ekonomistlerinden Chen Wenling yaptığı bir açıklama ile bu konuda Çin’in nereden nereye geldiğini gösterdi.
Geçtiğimiz yıl Çin, 500 milyar yuan değerinde çip ihraç etti (mevcut döviz kurlarıyla yaklaşık 70 milyar dolar). Ocak – Temmuz aylarında bu rakam 600 milyar yuanı (yaklaşık 85 milyar dolar) aştı ve bu yılın sonuna kadar 1 trilyon yuan’ın (140 milyar dolar) üzerine çıkabilir.
Yani görünen şey aslında şu. Bu paralar Amerikalı şirketler tarafından kazanılabilecekken Çinli şirketler bu paraları kazanıyor ve her geçen yıl Amerikan hükumeti zarar ediyor. Bu sürecin devamında ise teknoloji gelişmişlik de Çin tarafına geçebilir. Zira Çin, özellikle yapay zeka mikro işlemcilerine de kafayı takmış durumda. Yani bugün bu pazar sadece NVIDIA tarafından tekelleşmiş gibi görünse de önümüzdeki birkaç yıl içinde rüzgar Çin tarafından esmeye başlayabilir demedi demeyin.
Intel ve Qualcomm‘un da Huawei‘ye işlemci satmamasını sağlayan karara imza atan Amerika, bu gelişmelerin sonunda kararını geri çeker mi? Yoksa Çin’in Intel ve Qualcomm‘dan daha iyi işlemci yapmasını mı izler bunu da zaman içinde göreceğiz.