Cep telefonları erkekleri kısır yapıyor mu?
Akıllı telefonların radyo dalgaları ile çalıştığını biliyoruz. Bu radyo dalgalarının yaydığı SAR yani radyasyon değeri ise büyük bir sağlık sorunu getirebileceği düşüncesi ise hepimizi iyiyp bitiriyor. Birçok kişinin artık (özellikle çocuklarına) telefon alırken SAR değerlerine dikkat ettiğine şahit oluyoruz. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, erkekleri ciddi anlamda rahatlatan Cep telefonları erkekleri kısır yapar mı hakkında yapılan bir araştırma hakkında açıklamalarda bulundu.
Doktorumuzun açıklamalarına geçmede önce şunu belirtmekte fayda görüyoruz. Bilim ne derse desin her geçen gün daha fazla kablosuz ağ ve GSM şebekelerine maruz kalıyoruz. Bu da bizleri ciddi anlamda tedirgin ediyor. Biz çocuklarımızın odasına en uzak noktalara modemleri kurarken genellikle de kulaklık ile telefon görüşmesi yapmaya çalışıyoruz. Daha düşük SAR değerine sahip telefonlar ise bu noktada en önemli tercih nedeni haline geldi.
Şimdi dilerseniz doktorumuzu dinleyelim…
“Bilim adamları yakın dönemde, pantolon cebinde cep telefonu taşıyan ya da günde bir saatten fazla cep telefonu ile konuşan erkekleri uyardı. Telefon şarjdayken konuşmanın, sperm kalitesi açısından çok daha riskli olduğunu da belirttiler. Peki bu durum Cep telefonları erkekleri kısır yapabilir mi?
İsrailli bilim adamları ise, Haifa’daki Technion Üniversitesi’nde, 106 katılımcı erkek üzerindeki çalışmada; günde bir saatten fazla telefonda konuşan ya da chat yapan erkeklerde düşük sperm sayısının 2 kat fazla görüldüğünü belirtmiştir.
Enerjinin kısırlık etkisi geçicidir çünkü yaşayan spermatogonialar ölü olanların yerini alır ve sperm sayısı birkaç ay içinde normal sayıya döner.
X ışınlarının kısırlığa ya da genetik mutasyonlara neden olduğunu göstererek Nobel Ödülü alan Hermann Müller’e danışıldığında, radyo dalgalarının bu tarz olumsuz etkileri olmadığı yanıtına ulaşılmıştır.
Muller, radyo dalgalarının ne kısırlığa ne de genetik değişime neden olmadığı konusunu deneysel bir model ile açıklamıştır.
Hem X ray hem de radyo dalgaları elektromanyetik radyasyondur. Ama en önemli özellikleri farklı dalga boylarıdır. Tüm elektromanyetik enerjiler gözükmeyen enerji dalgalarıyla hareket eder. Ve bu dalga boyları enerjinin fiziksel ve biyolojik etkisini belirler.
Radyo dalgası benzeri enerjiler uzun dalga boyları nedeniyle çok az enerji taşırlar ve hücrelere çok az zarar verebilirler.
Cep Telefonları Erkekleri Kısır Yapar mı?
Radyo dalgalarının üreme kapasitesini olumsuz etkileme durumu konusundaki tek tük raporlar henüz doğrulanmamıştır.
Bilimsel kanıtlar asla izole laboratuvarlarda ve kısıtlı katılımcılarla sunulamaz. Cep telefonları ve üreme ilişkisini anlatan pek çok rapor, cep telefonu karşıtları tarafından sunulmuş ve kalitesi sorgulanabilir dergilerde yer bulmuştur.
Cep telefonlarının kısırlığa yol açtığını düşündüren bulgular yetersizdir, yanlış bir inanıştır.
Uzun yıllardır radyo yayını yapan kişiler çok miktarda radyo dalgasına maruz kalmakla birlikte sağlık sorunu saptanmamıştır.
Bu konuda hala endişeliyseniz telefonunuzu pantolon cebinde taşımayabilirsiniz.”
Radyasyon SAR Değeri En Yüksek ve En Düşük Telefonlar