Avrupa Telefon Pazarı Nefes Kesen Bir Mücadeleye Sahne Oldu

Avrupa akıllı telefon pazarı kıyasıya bir mücadeleye sahne oldu. iPhone 13 rüzgarını arkasına alan Apple bakalım Samsung’u geçebildi mi?
Avrupa akıllı telefon pazarı özellikle son çeyrekte kıyasıya bir mücadeleye sahne olmuş görünüyor. Counterpiont araştırma kuruluşu tarafından yayınlanan yeni bir rapor eski kıtada hem dördüncü çeyrek hem de 2021’in genelinde oluşan pazar paylarını ortaya koyuyor.
Öncelikle dördüncü çeyreği değerlendirmeyle başlayalım. Dördüncü çeyreği burun farkıyla da olsa Samsung önde tamamlamayı başarıyor. Geçen yıla göre yüzde 11’lik bir büyüme kaydeden Samsung’u Apple izliyor. iPhone 13 rüzgarını arkasına alan Apple dördüncü çeyreği yüzde 32 pazar payı ile ikinci sırada tamamladı. Geçen yılın aynı çeyreğine göre büyüme yüzde 8 oranında gerçekleşti.
Xiaomi ilginç bir şekilde Avrupa’daki satışlarını artıramadı. 2020’ye göre yüzde 17’lik bir düşüş söz konusu. Çinli şirket ürün tanıtımlarını genellikle yılın ilk çeyreğinde yaptığı için bu durum olağan karşılanabilir. Xiaomi’yi sırasıyla OPPO, realme ve Vivo izliyor. BBK çatısı altında yer alan bu üç marka da Avrupa’daki telefon satışlarını artırmış görünüyor. Özellikle Vivo cephesindeki yüzde 176’lık artış dikkate değer.
2021’in genel bir değerlendirmesini yapacak olursak, Samsung burada birinci olmayı sürdürüyor. Ancak 2020 ile kıyaslandığında Apple, Samsung ile arasındaki farkı önemli ölçüde kapatmış görünüyor. Yıl genelinde Samsung pazarın yüzde 32’sini Apple ise yüzde 26’sını ele geçirdi. Xiaomi son çeyrekteki düşüşe rağmen yıl genelinde satışları artırmayı başardı. Çinli şirket 2020’de yüzde 14 olan pazar payını yüzde 20’ye yükseltmiş görünüyor. Listenin devamında yer alan OPPO, realme ve Vivo cephesinde artış çok daha yüksek seviyelerde.