Apple’ın Yeni Bir Yapay Zeka Hamlesi Var!
Yapay zeka alanında bir türlü bekleneni veremeyen Apple, Çinli DeepSeek yapay zeka modelini test etiği ortaya çıktı.

Apple, yapay zeka alanındaki çalışmalarına hız verirken, özellikle Çin pazarında önemli zorluklarla karşılaşıyor. 2024 yılında Apple Intelligence programında beklenen etkiyi yaratmayan Apple, bu yıldan büyük beklenti içerisinde. Dünyanın en kalabalık 2. ülkesi Çin’de satışlarını artırmak için özellikle yapay zekaya odaklanan Apple, Deepseek modellerini test ettiği ortaya çıktı.
Apple ile DeepSeek İşbirliği Gelebilir mi?
DeepSeek’in veri gizliliği konusundaki tartışmaları, bu işbirliğinin ne kadar sürdürülebilir olduğunu sorgulatıyor. Özellikle İtalya ve Tayvan gibi ülkeler veri gizliliği sebebiyle DeepSeek’i yasaklamıştı. Apple’ın yapay zeka alanındaki stratejisi, hem teknolojik gelişmeleri takip etmeyi hem de farklı pazarlardaki düzenleyici engelleri aşmayı içeriyor. DeepSeek ile işbirliği, bu stratejinin bir parçası olarak görülebilir.
Apple’ın Çin’deki düzenleyici engelleri aşabilmesi, iPhone satışlarının Çin’de yükseleceği anlamına geliyor. Ancak, veri gizliliği konusundaki endişeler ve DeepSeek’in bazı ülkelerde yasaklanması, Apple’ın bu hamlesinin riskli olduğunu gösteriyor. Apple’ın bu alanda nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Ayrıca Apple CEO’su Tim Cook, kısa süre önce 2025 yılı ilk çeyrek sonuçlarında Apple Intelligence için şunları ifade etmişti:
“Nisan ayında Apple Intelligence’ı Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca, Japonca, Korece ve Basitleştirilmiş Çince dahil olmak üzere daha fazla dile ve ayrıca Singapur ve Hindistan’a yerelleştirilmiş İngilizce’ye getiriyoruz.“