Android 11 yayınlandı! Android 11 özellikleri ile neler sunuyor?

Google, Android 11 Geliştirici Önizlemesi sürümü ile karşımıza çıktı. Peki, Android 11’in sunduğu yenilikler neler? İşte Android 11 hakkında her şey!
Google merakla beklenen Android 11 sürümünü geliştiricileri için yayınladı. İlk olarak Pixel 2 ve üzeri modellerde test edilecek olan bu sürümün, Mart ayındaki Google I/O 2020 sonrası belli başlı diğer telefonlarda da test edilmesi bekleniyor. Android 10 sürümü ile güvenliğe odaklanan Google, bu yılda da yine bu alanda çalışmalar yapacak.
Güvenlik konusunda çok eleştirilen Google, Android 11 ile bu eleştirilere artık maruz kalmayacak gibi görünüyor. Peki, Android 11 özellikleri ile bizlere neler sunuyor? Bu haberimizde Android‘in yeni sürümü hakkında açıklanan her şeyi sizlerle paylaşacağız.
Android 11 ile gelen yenilikler neler?
Google, Android 11 sürümü ile birlikte 5G‘ye artık resmi olarak destek veriyor. 4K çözünürlükteki videoları 5G ile daha iyi stream yapılmasını sağlayan Google, bulut tabanlı oyun servisleri için de iyileştirmeler sunuyor. Android yeni 5G API‘ları sayesinde 5G‘yi en verimli kullanan mobil platform olacak gibi görünüyor.
Yeni sürüm ile birlikte Dinamik Ölçüm API‘ı sisteme ekleniyor. Dynamic meteredness API sayesinde internet bağlantısı dinamik olarak ölçülüyor ve daha fazla verimlilik kullanıcılara sunuluyor. Hücresel ağları içerecek şekilde genişletilen bu API, operatörlerin 5G ağına bağlıyken de ölçümleme yapabiliyor.
Bant Genişliği Tahmincisi API‘ı sayesinde telefondaki modem 5G’yi desteklemese bile bu API devreye giriyor ve hareket halindeyken en iyi sinyal deneyimi sunuluyor. Bu sayede hareket halindeyken bağlantı kopma veya online oyunlarda Lag sorunu ortadan kaldırılacak.
Yeni Ekran Türleri için de Google‘ın hamlesi oluyor. Bildiğiniz gibi Android pazarında kıvrımlı hatta son dönemde katlanabilir ekranlara şahit olduk. Google bu konuda da atılım yapıyor. Yeni eklenen API‘lar sayesinde telefon üreticileri ve uygulama geliştiricileri farklı ekran tiplerini daha verimli bir şekilde kullanabilecek.
Yeni ekran türlerine destek veriliyor
Google tarafından iğne deliği ve şelale ekranlar olarak tanımlanan yeni API sayesinde; uygulamalar mevcut ekran API‘larını kullanarak iğne deliği ekranlarını ve şelale ekranlarını daha efektif olarak kullanabilecek. İğne deliği ekrandan kastın nokta çentik şalale ekrandan kastın ise kıvrımlı ekran olduğunu belirtelim.
Bildirim ekranındaki özel görüşmeler bölümü ile kullanıcılar; en sevdikleri uygulamalarda kullanıcılarla devam eden görüşmelerini anında görebilecek ve direkt olarak mesajlaşmaya başlayabilecek.
Facebook Messenger‘ın Sohbet Balonları özelliği artık Android’in geneline yayılacak. API‘lar sayesinde WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar da Sohbet Balonları özelliğini kullanabilecek.
Bildirim yanıtlarına resim ekleme özelliği ile uygulama resim kopyalama/yapıştırma özelliğini destekliyorsa; bildirim ekranına gelen mesajları direkt olarak fotoğraf yapıştırarak cevaplayabileceksiniz.
Yapay Sinir Ağları API 1.3 ile yapay zekanın gücü daha da arttırılacak. Yapay Sinir Ağları API 1.3, Android cihazlarda makine öğrenimindeki hesaplamanın daha hızlı yapılmasını sağlıyor.
- Hizmet Kalitesi ile işlem yürütmede öncelik ve zaman aşımı hesaplanıyor.
- Bellek Etki Alanı ile ardışık işlem yürütme için bellek kopyalama ve dönüştürme azaltılıyor.
- Genişletilmiş niceleme desteği ile daha küçük işlemler için tamsayı asimetrik hesaplama daha hızlı bir şekilde yapılıyor.
Güvenlik konusunda Android 11 seviye atlıyor
Gelelim gizlilik konusunda. Bildiğiniz gibi iOS 13 ile birlikte uygulamaların konum verilerine erişme isteğine sınırlama getirilmişti. Bu sınırlamalar arasında tek seferlik izin yer alıyor. Google da tek seferlik izin özelliğini sisteme ekliyor.
Kapsamlı depolama özelliği sayesinde uygulamaların depolama alanına olan yetkisi daha güvenli hale getiriliyor. Bu sayede harici depolama alanındaki uygulama ve kullanıcı verileri güvenli bir şekilde saklanabiliyor.
Biyometri alanında da iyileştirmeler yapılıyor. Geniş cihaz yelpazesinin ihtiyaçlarını karşılamak için biyometri desteği genişletiliyor. BiometricPrompt API’ı artık farklı ayrıntı düzeylerine sahip kimlik doğrulayıcı türlerini de destekliyor.
Güvenli depolama ve veri paylaşımı ile uygulamalar artık BlobstoreManager aracılığıyla verileri diğer uygulamalarla kolayca ve daha güvenli bir şekilde paylaşabiliyor.
Kimlik bilgileri ile ISO 18013-5 uyumlu ehliyet ve kimlik bilgileri gibi belgeler artık güvenlik bir şekilde saklanabiliyor. Bu konuda daha sonra açıklama yapacağını belirten Google, muhtemelen telefonları kimliğe dönüştürme imkanı sunacak.
Google Play sistem güncellemeleri yeni sürüm ile birlikte bir standart haline gelecek. Telefonlara gelen güncellemeler Ayarlar bölümü yerine aynı uygulama günceller gibi Play Store üzerinden yüklenebilecek. Muhtemelen aylık Android güvenlik güncellemeleri de Play Store‘dan yüklenecek.
Performans ve kararlılık üzerine odaklanılıyor
Davranış değişikliklerinin etkisini en aza indirme özelliği ile Android’in stabilitesinde seviye atlanacak. Sistemde yapılan değişiklikler, işletim sistemini daha yararlı, güvenli ve iyi performans sunarken, bu değişikliklerin bazıları geliştiricilerin uygulamalarını etkileyebiliyordu. Google‘ın “R” olarak isimlendirdiği yeni özelliği sayesinde, yapılan değişikliklerin etkileri sistem genelini olumsuz etkilemeyecek gibi görünüyor.
Daha kolay test etme ve hata ayıklama özelliği ile uygulamaların uyumluluğunun test edilmesine yardımcı olmak için geliştirici moduna yeni bir bölüm eklenecek. Bu bölümde uygulama geliştiricileri uygulamalarını daha stabil bir şekilde test edebilecek.
Wi-Fi öneri API’ı geliştirmeleri ile bağlantı yönetimi uygulamalarına, kendi ağlarını yönetme olanağı sağlamak için Wi-Fi öneri API‘ı genişletildi. Örneğin; bir ağ önerisini kaldırarak bağlantının kesilmesini zorlayabilir, Passpoint ağlarını yönetebilir, bağlı ağların kalitesi ve diğer yönetim değişiklikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
İlk olarak Apple‘ın kullanıma sunduğu HEIF formatı evrim geçiriyor. HEIF animasyonu özelliği sayesinde uygulama geliştiricileri GIF kullanmak yerine daha hızlı olan ve daha az yer kaplayan HEIF animasyonlarını kullanabilecek.
Kamera çekimi sırasında sesi kapatma ile uygulamalar; zil seslerinden, alarmlardan veya bildirimlerden gelen titreşimi susturmak için yeni API‘ları kullanabilecek. Bu sayede üçüncü parti kamera uygulamaları ile çekim yaparken bildirim sesleri videoya kaydedilmeyecek.
HDMI düşük gecikme modu ile uygulamalar, monitör ve TV‘lerde otomatik düşük gecikme modunu kullanabilecek. Google Stadia için yapılan bu hamle, bulut tabanlı diğer oyun servislerin daha verimli olarak kullanılmasında büyük fayda sağlayacak.
Android 11 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Android 11 alan telefonlar
- Google Pixel 2
- Google Pixel 2 XL
- Google Pixel 3
- Google Pixel 3 XL
- Google Pixel 3a
- Google Pixel 3a XL
- Google Pixel 4
- Google Pixel 4 XL