Akıllı TelefonGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Google Z Raporu Vermeye Devam Ediyor! Sıra Uzantılarda!

Dün Dünya’da ve Türkiye’de en çok yapılan aramaları raporlayan Google bugün de Dünya genelinde en çok kullanılan uzantıları yayınladı.

Google uzantıları oldukça çeşitli ve büyümeye devam eden bir alan. Özellikle pandemi döneminde oldukça sükse yapan uzantılar neredeyse herkesin işine yarar bir parçaya sahip.

Bu büyük deryada bulduğunuz parça sizin işinizi ne kadar görür ilk başta anlamayabilirsiniz ama Google burada bir yardım eli uzatmış ve 2021’de en çok kullanılan uzantıları bizim için derlemiş.

Uzantılar Google tarafında 4 kategoriye ayrılmış ve bu kategoriler içerisinde değerlendirilmiş. ‘İletişim ve İşbirliği’, ‘Üretkenlik’, ‘Sanal Öğrenme’, ‘Değişiklik’ adlarıyla anılan bu kategorilere hemen bakalım.

İletişim ve İşbirliği

İlk sıraya yerleşen uzantımız Loom. Bu uzantı sayesinde ekranınızı, sesiniz, ve yüzünüzü, harici bir uygulama olmadan, aynı anda kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. Hem bir şey indirip kurmanıza gerek yok hem de size oldukça karmaşık olabilecek bir işte yardımcı oluyor.

blank

Diğer uzantımız ise Mote. Mote sayesinde sizinle paylaşılmış bir dosyaya, ödeve, e-postaya veya bir forma sesli yorum bırakabilirsiniz. Ayrıca websitelerindeki yazıları sesli nota değiştirebilir isterseniz de QR kod aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

Bu kategorideki son uzantımız Wordtune. Yapay zeka kullanan bu uzantı yazdığınız e-posta ve dokümanlarınıza anlamlı eklemeler veya düzenlemeler öneriyor. Aynı zamanda hatalarınızda da sizi uyarıyor.

Üretkenlik

Uzaktan çalışırken odağınızı kaybetmeden çalışmak ve üretkenliğinizi istikrarlı tutmak oldukça zor. Bu bölünde yer verilen uzantılar bu süreci biraz olsun kolaylaştırmayı amaçlıyor. Forest bunlardan ilki. Kullanıcıların öz motivasyonlarını arttırmayı amaçlayan uzantı sanal olarak ağaç dikmenizi ve ödül toplamanız üzerine kurulu.

Diğer uzantı ise kullanıcı deneyimini arttırmayı planlıyor. İsmi Dark Reader olan uygulama Chrome tarayıcınızı koyu temaya geçiriyor. Bunun yanında parlaklığı, kontrastı ve yazı fontunu da değiştirmenize olanak sağlıyor.

Gelelim benim favori uzantım olan uzantıya: Tab Manager Plus. Eğer sizde benim gibi yeni sekme açma bağımlısıysanız bu uzantı size de oldukça kullanışlı gelebilir. Açtığınız sekmeleri en son ne zaman kullandığınızı, aynı sekmeden bir tane daha açıp açmadığınızı gösteren uzantı aynı zamanda açabileceğiniz sekme sayısını da sınırlama imkanı sunuyor.

Sanal Öğrenme

Son iki yılda gördük ki uzaktan da fena öğrenilmiyormuş. Yüz yüze eğitimin yeri bir farklı olsa da sanal öğrenme olasılıkları kendine uzantılarda da yer bulmuş.

İlk sanal öğrenme uzantımız InsertLearning. Bu uzantı sayesinde öğretmen herhangi bir websitesine tartışma, ödev ya da soru yerleştirebiliyor. Öğrenciler ise ilgili websitesine gidip bu soruyu cevaplayabiliyorlar.

Toucan ise kendine bir dil öğrenme uzantısızı olarak yer bulmuş. Gezdiğiniz bir websitesindeki herhangi bir kelimeyi, cümleyi öğrenmek istediğiniz dile tercüme eden bu uzantı İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Japonca, Almanca, Korece ve Hintçe gibi bir çok dili destekliyor.

Kelime kartları gibi öğrenme yöntemlerini seven kullanıcılar için ise Google önerisi Rememberry.

Değişiklik

Bu liste diğerlerine göre daha kısa. Sadece iki tane uzantıdan oluşan liste Stylus ve Rakuten uzantılarını içeriyor. Stylus kullanarak Chrome tarayıcınızı özelleştirebilirsiniz. Temalar ve diğer görsel özellikler sunan uzantı sitelere özel öeriler de sunuyor. Rakuten ise indirim kuponları bulan bir uzantı.

Google’ın yayınladığı rapor tabii ki daha kalabalık ama biz bunları sığdırabildik. Devamına Google Chrome kategorilerinden göz atabilirsiniz.

blank

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu