Akıllı telefonlarımız neden yavaşlar?

Akıllı telefonlarımız neden yavaşlar? Bu belki de birçok akıllı telefon kullanıcısının sık sık sorduğu sorulardan bir tanesidir. Akıllı telefonlarınız siz isteseniz de istemeseniz de belli bir zamandan sonra yavaşlamaya başlıyor ve bunun birçok nedeni vardır. Dilerseniz bu sorunların ne olduğuna ve bu sorunların üstesinden nasıl gelinir hep birlikte bakalım.
Arka plan uygulamaları
Bunu daha önce de duymuştunuz ama arka planda çalışan çok sayıda uygulama, yavaş telefonların temel nedenidir. Hepimiz uygulamaları zamanla biriktiririz ve muhtemelen nadiren veya hiç kullanmadığımız birçok uygulamayı silmeyi unuturuz. Bu uygulamaların birçoğu, arka plan kaynaklarını, verilerini yenilemeyi, ağa bağlamayı veya ihtiyaç duyulduğunda sistemin bir kısmını arka planda kullanırlar. Buda telefonun yavaşlamasına neden olur.
Depolama biriminin dolması
NAND flash sürücülerinin (dâhili depolama belleği) yazma hızları, onları doldururken yavaşlar, bu da hafızanın dolmaya başlamasından sonra telefonun durgunlaşmasına neden olabilir. Android kullanılmayan medya ve uygulama dosyalarını temizlemek için seçenekler sunarak hafızanız bittiğinde bir bildirim gösterecektir. Bu durumun gerçekleşmesinden önce, dosyaları el ile kaldırarak veya telefonunuzun yerleşik depolama temizleyicisini kullanarak en iyi durumda tutmak en iyisidir.
Akıllı telefonunuzun Pil ömrü
Piller de yaşlanır ve taşınabilir elektronik cihazların en büyük sorunlardan biridir. İki ya da üç yıllık bir pil kullanımının ardından, pil kapasitesi düşer ve cihazlarımız artık tam şarj ile bir gün süremez. Bu yaşlanma sürecinin bir başka kısmı, elektrot filminin birikmesinden pil içindeki iç direncin artmasıdır. İç direncin performans üzerinde iki etkisi vardır. Daha yüksek direnç, yüksek akım çekimi sırasında çıkış voltajının düşmesine neden olur. Bu boşa harcanan enerji daha sonra ısı olarak dağıtılır, batarya ve diğer telefon dâhilîlerinin ısınmasına neden olur, bu da performans açısından kötüdür.
Yetersiz Flash Bellek
Yaşlanan pillerin yanı sıra, flash bellek ve RAM de zamanın getirdiği yeniliklere dayanamaz ve telefonunuza yetmeye bilir.

İşletim sistemi ve uygulama güncellemeleri
Yaşlandıkça yavaşlayan cihazlar için çok yaygın bir diğer teori de, Android ve iOS gibi işletim sistemlerinin ve bunların üzerinde çalışan uygulamaların, sürekli olarak güncellendikçe daha fazla kaynak ağırlığına sahip olmaları ve en yeni ve en iyi donanımlardan faydalanmalarıdır. Bu nedenle eski akıllı telefonlarımızla eski donanımlarla mücadele etmek için çabalar ve telefon yavaşlar.