AMDDonanımGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

AMD’den Yeni Nesil Ultra Verimli Mobil İşlemci: Ryzen AI 5 330 Tanıtıldı

Zen 5, hibrit çekirdek yapısı ve 50 TOPS yapay zeka performansı ile Krackan Point 2 ailesinin en verimli üyesi Ryzen AI 5 330 tanıtıldı.

AMD, mobil işlemci pazarındaki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor ve sessiz sedasız tanıttığı yeni Ryzen AI 5 330 ile özellikle ultra güç tasarruflu sistemleri hedefliyor. “Krackan Point 2” ailesinin bir üyesi olan bu yeni APU, Zen 5 mimarisine dayanan ve düşük çekirdek sayısıyla dikkat çeken bir yapıya sahip.

AMD, Zen 5 tabanlı mobil serisini genişleterek Ryzen AI 7 350 ve Ryzen AI 5 340 gibi çiplerle Krackan Point ailesini piyasaya sürmüştü. Şimdi ise Krackan Point’in aksine, mobil segmentin giriş seviyesini hedefleyen Krackan Point 2 serisini tanıttı. Bu yeni seri, özellikle uygun fiyatlı ve uzun pil ömrü sunan dizüstü bilgisayarlar için ideal çözümler sunmayı amaçlıyor.

blank

Serinin en yeni üyesi olan Ryzen AI 5 330, dizüstü bilgisayarlarda ve diğer mobil cihazlarda kullanılan FP8 soketini kullanıyor, ancak özel masaüstü mini PC’lerde de yer bulabiliyor. İşlemci, Zen 5 mimarisine dayanarak 4 çekirdekli/8 iş parçacıklı bir yapılandırma sunuyor. En dikkat çekici özelliklerinden biri ise 1x Zen 5 + 3x Zen 5c şeklindeki hibrit yapılandırması. Bu, işlemciyi oldukça güç tasarruflu hale getiriyor.

Ryzen AI 5 330’un hem Zen 5 hem de Zen 5c çekirdekleri için 2 GHz temel saat hızına sahip olduğunu görüyoruz. Zen 5 çekirdeği 4,5 GHz’e kadar çıkabilirken, Zen 5c çekirdekleri 3,4 GHz gibi makul bir hıza ulaşabiliyor. Toplam L2+L3 önbelleği 12 MB ve yapılandırılabilir TDP aralığı 15-28 W arasında değişiyor. Bu TDP değeri, 54 W’a kadar çıkabilen Krackan Point yongalarına kıyasla oldukça düşük, ancak bu da daha yüksek çekirdeklere sahip Krackan Point yongalarının daha yüksek güç tüketimine sahip olmasının beklenen bir sonucu.

blank

Ryzen AI 5 330, entegre grafik birimi (iGPU) konusunda serideki en düşük SKU’ya sahip. AMD Radeon 820M ile gelen işlemci, 2,8 GHz hızında çalışan iki GPU çekirdeği sunuyor. Bu, oyuncular için yeterli olmayabilir ancak günlük işler ve temel multimedya tüketimi için fazlasıyla yeterli bir performans sunuyor. İyi haber ise, aynı RDNA 3.5 mimarisini kullanması sayesinde Ryzen 9000 masaüstü işlemcilerinde bulunan iGPU’dan belirgin şekilde daha hızlı olması.

İşlemci ayrıca yapay zeka görevleri için özel bir NPU’ya (Sinirsel İşlem Birimi) sahip ve 50’ye kadar yapay zeka TOPS performansı sunarak bilgisayarların Copilot+ sertifikası almasını sağlıyor. Bu, özellikle yapay zeka destekli uygulamaların ve özelliklerin popülerleştiği günümüzde önemli bir avantaj sağlıyor. Geekbench kıyaslamalarında da görüldüğü gibi, Ryzen AI 5 330 özellikle düşük yoğunluklu görevler için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu