Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Android Telefonlarda Bu Yazılıma Dikkat!

Android telefonlarda yine güvenlik açığı tespite edildi. Bu casus yazılım telefonunuzdaki tüm verileri hackerların eline verebilir.

Android telefonlar için Google Play mağazasında ortaya çıkan kötü amaçlı uygulamalara alıştık. Google her ne kadar önlem alsa da bunun önüne geçilemiyor. Bu yazılımların en yenisi, iyi huylu görünen bir Android uygulama paketinde (APK) bulunan yeni keşfedilen bir tehdit hakkındaki Lab52 raporu ile ortaya çıktı. Rapora göre, kötü amaçlı uygulama potansiyel olarak Rus korsan grubu Turla ile bağlantılı olabilir. Ancak Lab52 bu casus yazılımın Ruslardan daha bilgili kişiler tarafından yapıldığına inanıyor.

Kötü amaçlı uygulama ilk olarak “Roz Dhan: Wallet Cash Kazanın” adlı görünüşte alakasız bir uygulamaya bağlı bulundu. Lab52’nin araştırması, zararsız uygulama indirildikten sonra, ikinci uygulamanın (casus yazılım) “Process Manager” adı altında göründüğünü ve daha çok resmi Ayarlar tarzı bir uygulama gibi görünmesini sağlamak için dişli şeklinde bir simgeyle tamamlandığını gösterdi.

Kötü amaçlı uygulama, bir Android cihazının kamerasının, mikrofonunun, kilit ekranının, depolama şifrelemesinin ve daha fazlasının kontrolünü ele geçirebilir. Kullanıcısı tarafından izin verildiğinde, casus yazılımla ilişkili uygulama simgesi kaybolabilir ve arka planda çalışmaya devam edebilirken, temelde cihaz işlevlerini yukarıdan aşağıya, dikizleme yapmadan kontrol edebilir veya başka şekilde izleyebilir.

Android Lisansı

Lab52’ye göre, kötü amaçlı uygulamanın etkilenen işlemler listesi oldukça kapsamlı olduğundan, “tam kontrol” olarak adlandırmak gerçekten abartı değil. Kötü amaçlı uygulama sizi kamera veya mikrofon aracılığıyla gizlice kaydedebilir, kendi başına mesaj gönderebilir, kısa mesajları okuyabilir, telefon görüşmelerini dinleyebilir ve hatta Android telefonunuza bağlı harici cihazlardan bilgi okuyabilir.

Android telefonlarda virüs nasıl silinir?

Bu özel casus yazılım biçimiyle mücadele etmenin en iyi yolu, ilk etapta ona yazılım izinleri vermemektir. Aslında, tanıdık olmayan kaynaklardan ve bazen tanıdık kaynaklardan indirilen uygulamalara karşı son derece dikkatli olmak ve herhangi bir noktada herhangi bir yeni uygulama isteğinde bulunan izinlere her zaman çok dikkat etmek iyi bir temel uygulamadır.

Ancak bu kötü amaçlı “Process Manager” yazılımı gibi bir şey yüklendiyse ve istediği izinler verildiyse, kaldırma yine de bir seçenek olabilir. Çünkü bu etkinleştirildiğinde normal bir uygulama olarak görünmeyecektir. Lab52’nin araştırmasına göre , “Process Manager” uygulaması telefonunuzun bildirim çubuğunda aktif bir süreç olarak görünecek ve bu da size fonksiyonlarını durdurma ve onu kaldırma fırsatı sunacak.

Sahip olduğunuz diğer bir seçenek de Android telefonunuzun izin ayarlarını açmak ve şüpheli görünen her şeyi iptal etmek. Bu özel durumda hepsi “Process Manager” başlığı altında görünmeyebilir. Bu yöntem casus yazılımı kaldırmayacak. Ancak onu kesecek ve temelde işe yaramaz hale getirecek. Ayrıca bu tür yazılımlardan korunmak için gerçek zamanlı koruma sunan malware uygulamalarını da kullanabilirsiniz.

Samsung Galaxy Modellerinde Korkutan Güvenlik Açığı!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu