Akıllı SaatAkıllı TelefonAndroidAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

İkinci El Ve Yenilenmiş Telefonlara Yasa Düzenlemesi Geliyor! İşte Detaylar

İkinci el telefon alacaklar DİKKAT! Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi kullanılmış ürünler için yeni düzenleme kapıda…

İkinci el ve refurbished denilen yani yenilenmiş cihazlar için yeni bir yasa düzenlemesi geliyor. Sadece 4 ürün çeşidi bu düzenlemeye tabi olacak. Bunlar Cep telefonları, akıllı saatler, tablet ve bilgisayarlar. Özellikle de cep telefonlarında yoğun bir ikinci el alışverişi olmasına rağmen bu ürünlerle ilgili yasal mevzuatlar bulunmuyor. Yeni mevzuat tüketicileri güvence altına alacağını söylüyor. Bu ürünler için koruma önlemleri getirilecek.

Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girmek üzere. Artık bir kullanılmış 2. el telefon yenilenmiş ürün olarak sayılacak. Ayrıca satıcı bu 2. el yenilenmiş ürünlere tam 12 ay garanti vermek zorunda. Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar başta olmak üzere elektrik ve elektronik ürünlerin kullanıldıktan sonra satışları yapılıyor. Müşterilerin daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ettikleri bu ürünlerin bozuk çıkması nedeniyle mağduriyetler yaşanıyor. Devlet bu duruma el atıyot ve yeni bir yönetmelik çıkarıyor.

ikinci el satış

İkinci el ürünler artık ‘yenilenmiş ürün’ sayılacak

2. el ürünler bundan sonra ‘yenilenmiş ürün‘ sayılacak. 2. el ürünler için Sanayi Bakanlığı’ndan alınacak izin sayesinde yenileme merkezleri kurulabilecek. Kullanılmış ürünlerin bu merkezlerde tamir edilip kontrolleri yapılacak ve satışı gerçekleşecek. Ürünlerin sertifikasyonu tamamlandıktan ve paketleme işlemi yapıldıktan sonra satışa sunulabilecek. Vatandaşlar 2. el cihazlarını bu yetkili merkezlere satabilecek.

İkinci el cihazların 1 yıl garantisi olacak

Bu ürünlerin bir de garanti belgesi bulunacak. Garanti süresince, ürünlere verilen montaj, bakım, onarım gibi satış sonrası hizmetlerden yetkili satıcı ve yetkili yenileme merkezleri sorumlu olacaklar. Yenilenmiş ürünlerin Türkçe kullanım kılavuzu da olacak. Bakan Pekcan konuyla ilgili şunları söyledi:

Yenilenen ürünlerin ambalajında, etiketinde ve reklamlarında ‘yenilenmiş ürün’ ibaresine yer verilerek satışa sunulması ve ayrıca bu ürünlere en az 12 ay garanti verilmesi zorunlu olacak.”

bakan pekcan

Bakan Açıkladı!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Bu düzenlemeyle kullanım ömrü henüz dolmamış teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasını, israfın ve çevreye verilen zararların önlenmesini, ithalatın azaltılmasını ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle güvenli bir şekilde ikinci el cihaz almalarını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Bu düzenleme sayesinde tüketicilerin daha güvenli bir şekilde 2. el alışveriş yapmasını ve haklarının korunmasını amaçladıklarını belirten bakan Pekcan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Mevcut durumda, özellikle ikinci el cep telefonu piyasasında kayıt dışılığın ve güvensizliğin söz konusu olduğunu görüyoruz. Bu durumu ortadan kaldırmak, tüketicilerin güvenli şekilde ve sıfır ürünlere nazaran daha düşük maliyetle bu ürünleri satın almalarını sağlamak istiyoruz. Hazırladığımız yönetmelik taslağı, ülkemizde ‘yenilenmiş ürün’ sisteminin yasal altyapısını oluşturacak. Bu sayede, tüketicilerimiz kullanılmış teknolojik ürünlerini satarken veya ikinci el ürün alırken güvenli şekilde hareket edebilecek. Satın aldığı yenilenmiş ürünle ilgili sorun yaşadığında da garantiden kaynaklanan haklarını kullanabilecek.”

İkinci el ürünlere de mi vergi geliyor?

Eğer ikinci el satışlar bir yönetmelik ile düzenlemeye girecek ve alış – satışlar kayıt altına alınacaksa yeni vergi kapıda olabilir. Zaten vergisi verilmiş ve kullanılmış telefon alışverişlerine vergi gelecek mi kesin bir bilgi yok. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu