Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMacBookMobirollerTeknoloji

Apple üretim hattı Çin dışına çıkıyor


Apple üretim hattı için düğmeye bastı. Çin’i terk etmeye başlayan Apple, Biden yönetiminin de yaptırım uygulayacağını düşünüyor.

Apple, iki ülke arasındaki gerginlikler önemli ölçüde arttığı için ABD-Çin ticaret savaşları konusunda çok endişeli. Sonuç olarak Cupertinolu teknoloji devi, üretimlerini çeşitlendirmek amacıyla, en büyük aygıt üreticilerinden ve montajcılarından biri olan Foxconn’dan, bazı Macbook ve iPad montajlarını Vietnam’a taşımasını istedi. Apple üretim hattı için aldığı bu karar ile Biden yönetiminin de yaptırımlara devam edeceğinin sinyallerini veriyor olabilir.

ABD, yüksek ithalat tarifeleri uygulayarak Çin malı elektroniği zaten kısıtladı ve ayrıca güvenlik riski oluşturduğu belirlenen bazı Çinli firmaların ABD teknolojisini kullanmasını kısıtladı. Apple ve Foxconn, ticaret savaşına karşı son derece temkinli davranıyorlar ve arada kalmak istemiyorlar. Şu anda Foxconn tarafından üretilen tüm iPad‘ler Çin’de üretiliyor ve Foxconn üretimi Vietnam’a kaydırdığında bu durum değişecek.

Apple üretim hattı

Apple ve Foxconn’un üretimlerini taşıdığı tek ülke Vietnam değil. Tayvanlı üretici geçtiğimiz günlerde Hindistan’da 5 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planladığını açıkladı ve bunun 1 milyar doları doğrudan iPhone’ların montajına gidecek. Meksika’da üretim tesislerinin kurulduğuna dair raporlar da var.

Çin pazarını terk etmeye başlayan Amerikalı teknoloji devleri, Çin’in daha fazla gelir elde etmesini açık ve net bir şekilde istemiyor. ABD’li firmaların Çin’den ayrılması Çin’in gelişimi için büyük bir darbe olabilir. Muhtemelen 2021 yılında bu konuda Amerika’dan daha fazla yaptırım göreceğiz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu