Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriGüncellemeiOSiPhoneMobirollerTeknolojiYazılımYoutube

Apple kullanıcıları müjde!!! iOS 14 ile artık YouTube videolarını…


WWDC 2020 etkinliğinde duyurulan iOS 14, Apple cihazları için bomba gibi bir özelliği getiriyor. Artık YouTube videolarınızı…

Merakla beklenen WWDC 2020 etkinliği geçtiğimiz pazartesi günü nihayet gerçekleştirildi. ABD’li şirket bu etkinliğinde iOS 14‘ün yanı sıra, WatchOS 7 ve macOS 16.10 big sur işletim sistemlerini de duyurdu. Bildiğiniz üzere iOS 14 ile birlikte Apple cihazlarınıza, tıpkı Android’lerde bulunan Widget özelliği geliyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar, resim içinde resim ve küçük pencereler özelliğine de bu sürüm ile birlikte yıllar sonra kavuşmuş olacaklar. Buna ek olarak iOS 14’ün beta sürümünü yükleyen bazı geliştiriciler, artık YouTube videolarını 4K çözünürlükte izleyebileceklerini keşfettiler. Kısacası Apple’ın yeni güncellemesi iOS 14 YouTube desteğini büyük ölçüde geliştiriyor.

iOS 14 ile cihazlarınıza VP9 codec desteği gelecek

Bildiğiniz üzere iOS 14‘den önceki sürümlerde videolar sadece 1080p çözünürlük ile sınırlı kalıyordu. Ancak Apple,bu  yeni güncellemesine eklediği Google VP9 codec bileşeni ile, kullanıcıların artık YouTube’den 4K videolar izlemesine olanak tanıyacak.

Geçtiğimiz yıllardan beri iPhone, iPad ve Apple TV’lerde VP9 bileşeni olmadığı için, videolar en fazla 1080 p çözünürlüğe kadar izlenebiliyordu. Ancak iOS 14, iPadOS 14 ve tvOS 14‘ün ilk beta sürümleri sayesinde artık bu cihazlardan 4K çözünürlüğe kadar videolar izleyebilmek mümkün olacak.

Fakat ortada ilginç bir durum var. Apple‘ın, şu anda iOS 14 yüklü iPhone cihazları yazılım olarak bu desteğe kavuşsa da, donanım olarak hala bu özellik yeterli kalmıyor. Çünkü şirketin en son telefonu olan iPhone 11 Pro bile, maximum 2436 x 1125 çözünürlüğüne kadar videolar destekleyebilir. YouTube’ın 4K videoları ise 3840 x 2160 p çözünürlüğünde. Yani bu sonuçları göz önünde bulunduracak olursak, yeni gelen özellik sadece akıllı TV’lere ya da yeni iPhone 12 serisi cihazların işine yarayabilir. iOS 14 YouTube desteği birçok kişiyi sevindirecek…

Bildiğiniz üzere Apple bu sorunu geçtiğimiz yıllardan beri sürekli yaşıyor. Bunun sebebi de Google’ın, Apple‘a VP9 ve H.264 gibi codec desteklerini eklememesinden kaynaklanıyor. Yani Apple cihazlarınız bu codeclerden birine sahip olmadığı sürece, sadece 1080p çözünürlüklü videolar ile sınırlı kalacaklardır.

Youtube 4K desteğinin, iOS 14‘ün resmi sürümlerinde desteklenip desteklenmeyeceği şu an tartışma konusu. Bakalım ABD’li şirket bu desteğini kararlı sürümlerinde de koruyacak mı? Bekleyip görelim.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu