Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

FIFA Ofsaytı Şansa Bırakmayacak! Ahmet Çakar Duymasın


FIFA ve teknolojinin arası uzun süredir iyi. Gol çizgisi ve VAR’dan sonra futbol dünyasına bir teknoloji daha entegre etmeyi planlıyorlar.

Yıllar boyu hakemlik tartışılagelmiş bir konu. Kim haklı kim haksız orada öyle mi karar verilir kırmızı kart böyle mi çıkartılır o bayrak öyle mi kaldırılır derken her şeyine karışıyoruz hakemlerin. Futbolun yönetenleri de buna bir süredir çözüm üretmeye çalışıyorlar. Tabii ki burada da teknoloji imdada yetişti, FIFA ve futbola yeni bit boyut kazandırdı.

Görünen o ki FIFA bu yeni boyuttan oldukça memnun ki teknoloji ve futbolun kaçınılmaz birlikteliğini daha da arttırmak istiyorlar.

Hem de kullanılacak bu yeni teknoloji futbolu tam can kalbinden vuracak: Ofsayt. Bu taptaze teknolojinin ofsayt tartışmalarına bir son vermesi bekleniyor. Ahmet Çakar ve Erman Toroğlu hocalarım neyi tartışacak onu bilemiyoruz.

fifa ofsayt

Laf kalabalığı bir kenara bize gerçekten neler vaadediliyor heen bir göz atalım:

Nasıl Kullanılacak?

Öncelikle VAR ve gol çizgisinden sonra aramıza katılacak yeni teknolojimizin adı Yarı-Otomatik Ofsayt. 10 ila 12 kamera kullanarak görüntü toplayacak sistem 50 saniyede oyuncu başına 29 data toplayabiliyor. Böylelikle FIFA ofsaytı bir sorun olmaktan çıkarmak istiyor.

kameralar ve verilerden yola çıkarak potansiyel bir ofsayt tespit ettiğinde ise VAR’a bir sinyal gönderiliyor. Son olarak kararı veren ise hala VAR. Sistem henüz karar verebilecek bir seviyede değil anladığımız kadarıyla.

FIFA ise Yarı-Otomatik Ofsayt teknolojisinden oldukça umutlu. Öyle ki ilk önce FIFA ARAP CUP’ta hemen sonrasında ise 2022 Dünya Kupası’nda kullanacak. Haliyle Dünya Kupası’nda kullanılacak bir teknolojiden bir beklentimiz de oldukça fazla.

Beklentisi fazla olan yalnızca biz değiliz. Yılların efsane hakemi olan ve şimdilerde de FIFA Hakem Komitesi Başkanı olan Pierluigi Collina “VAR futbol üzerinde oldukça olumlu bir etki bıraktı ve büyük hataların azaltılmasına yardımcı oldu. Fakat hala ofsayt gibi geliştirmemiz gereken alanlar var ve bu teknoloji işimizi hızlandırabilir.” dedi.

Tekrar hatırlatalım henüz hala %100 oranında başarı sağlanmamış bu teknolojide. Bazen çizilen çizgilerde hata olabiliyormuş. Böylelikle bizim yorumcularımız için de konuşulacak güzel bir boşluk kalmış oldu.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu