BilimBilim HaberleriGenelGüncel Teknoloji HaberleriGündemMobirollerTeknoloji

Akıllı Cerrahi Eldiven ile Tıpta Çığır Açılacak

Bilim sürekli gelişmeye devam ediyor. Şimdi de tıp alanında bir gelişme yaşandı. Akıllı cerrahi eldiven ile öğrenciler daha iyi yetişecek.

Cerrahların çok hassas ve hassas bir dokunuşa ihtiyaç duyduğunu söylemeye gerek yok. Yeni bir cerrahi eğitim eldiveni seti, kullanıcının el hareketlerini izledikleri ve teknikleri hakkında geri bildirim sağladığı için bu gerçek göz önünde bulundurularak tasarlandı. Akıllı cerrahi eldiven olarak da geçen bu yeni set öğrencilerin gelişimine büyük katkı sağlayacak.

Elektronik olarak güçlendirilmiş lateks eldivenler, Avustralya’nın Batı Sidney Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından tasarlandı. Üçüncü nesil bir prototip versiyonu şu anda İngiltere’deki Liverpool Hastanesinde stajyer cerrahlar tarafından deneniyor.

Her eldiven, başparmağın, işaret parmağının ve orta parmakların arkası boyunca uzanan esnek bir düz elektrik kablosu içerir. Bu kabloların her biri, her parmak segmentinin hareketlerini izlemek için uzunluğu boyunca monte edilmiş birden fazla IMU’ya (atalet ölçüm birimi) sahip. Ayrıca her eldivende toplam dokuz birim yer alıyor.

Teknolojinin planlanan son versiyonunda, IMU’lardan gelen veriler, her bir eldivenin arkasına monte edilmiş küçük bir baskılı devre kartına akacak ve buradan Bluetooth ile yakındaki bir telefon, tablet veya bilgisayarda çalışan bir uygulamaya iletilecek. Öğrenciler prosedürleri uygularken, bu yazılım, el hareketlerinin görev için ideal olanlara ne kadar uygun olduğunu değerlendirmek için kullanılabilir.

Baş bilim adamı Dr. Gough Lui bize “Hareketleri tek başına kaydetmek yeterli değil. Yaklaşımımız, bir öğrencinin kendi performansını karşılaştırabileceği, belirli görevleri yerine getiren deneyimli cerrahlardan bir kayıt kataloğu oluşturmayı içerir. Bu kıyaslama, öğrencilerin hedefleyebileceği bir hedef sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Akıllı Cerrahi Eldiven

Tüm bunlar söylendiği gibi, eldivenler geleneksel eğitim yöntemlerini değiştirmeyi değil, güçlendirmeyi amaçlıyor. Müzik veya sanat gibi el becerisinin geliştirilmesinin önemli olduğu diğer alanlarda da kullanılabilirler.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu