GoogleGüncel Teknoloji Haberleri

Trafik Sorunları Google Yapay Zeka İle Çözülecek

Google Yeşil Işık Projesi yapay zeka ile trafik sorunlarınıa başarılı şekilde çözüm arıyor. Pilot bölgelerde uygulanmaya başlandı.

Google yapay zeka ile gündelik hayattaki sorunlara çözüm bulma işine kendini adadı. Google Sürdürülebilirlik ’23 etkinliğinde tanıttığı bir araştırma girişimi Yeşil Işık Projesi günümüzdeki önemli bir soruna el atıyor. Projenin başlangıcından bu yana iki yıl geçen ve Google sürdürülebilir kentsel planlama dünyasında dikkatleri üzerine çekiyor.

Google Yapay Zeka Yeşil Işık Projesi Nedir ?

Belirli bir ışıkta mevcut trafik sıkışıklığı miktarını ve orada duran araçların ortalama bekleme sürelerini hesaplamak için Google Haritalar verilerini taramak üzere makine öğrenimini kullanıyor.

Ardından bu veriler yapay zeka sistemlerini trafik ışığı zamanlamalarını ayarlayacak şekilde eğiterek hem boşta kalma süresini hem de şehir içi sürüş ve dur kalk yapısını en aza indirmeyi amaçlıyor.

Google Yeşil Işık Projesinin Amacı Nedir ?

Yılda yaklaşık 2,4 milyon ton karbon emisyonunu engellemeye çalışarak yakıt ve trafiği azaltmayı amaçlamaya çalışıyor. Google son yaptığı araştırmalara göre yakıt ve trafikte %20’lik bir azalma gözlemledi.

Proje hakkında konuşan Google Yapay Zeka Coğrafi Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Yael Maguire, sistemin ölçeklenebilirliği ve maliyetininin eşi ve benzeri olduğunu söyledi. Trafik duraklamalarında %30’luk potansiyel bir azalmaya işaret etti.

Kullanılan Ülke ve ya Şehirler Neler ?

Başlangıçta İsrail’deki dört kavşakta pilot olarak yürütülen proje, başarısı göz önüne alındığı zaman 12 küresel şehre yayıldı.  Bu şehirler: Abu Dabi, Bali, Bangalore, Budapeşte, Hayfa, Hamburg, Haydarabad, Jakarta, Kalküta, Manchester, Rio de Janeiro ve Seattle.

Projenin kilit noktası Google’ın Haritalar hizmeti oldu. Hizmet, rotaları optimize ederek halihazırda yaklaşık 2,4 milyon ton karbon emisyonunu azalttı. Bu miktar yarım milyon arabanın 1 yıl boyunca kullanılmaması anlamına geliyor. Google yapay zeka sayesinde hayatımızı değiştirmeye devam edeceğe benziyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu