Telefon Batarya Ömrünü Uzatan Teknoloji Keşfedildi!

Her günümüzü telefon başında geçirdiğimiz için batarya ömürleri bir hayli önem kazanıyor. Japonlar çözüm olarak pil ömrünü uzatmayı buldular!

Üreticiler ürettikleri cihazların batarya boyutunu sürekli yükselttiler ancak hiçbiri telefon batarya ömrünü uzatacak çalışmalarda bulunmadılar. Günümüzde 5,000mAh boyutuna kadar bataryalar ile karşılaşıyoruz ve baktığımız zaman bu sayıyı geçtiğimiz yıllarda duysak gözlerimiz fal taşı gibi açılırdı. Yine de böylesi devasa bir sayı bile bir günümüzü ancak geçirmemize yetiyor. Bir de olayın pil ömrü boyutu var. Neyse ki Japon Gelişmiş Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (JAIST) telefon batarya ömrünü uzatan bir teknoloji keşfetti! Detaylara geçmeden önce sizlere biraz istatistiklerden bahsetmek istiyorum.

Akıllı telefonunu aktif olarak kullanan bir birey her yıl ortalama %5-10 arası bir batarya ömrü kaybeder. Türkiye şartlarında normal bir kullanıcının kullandığı cihazı yaklaşık 3 yıl boyunca değiştirmediğini düşünürsek ve kullandığı cihaz da eski bir model ise bu cihazı kullanmak ıstırap olacaktır. Zira yeni modellerde bile hızlı şarj özelliklerinin gelişmesinden kaynaklı olarak pillerin adeta eridiğini söyleyebiliriz. Eski model telefon kullanıcıları aktif kullanımlarda yanlarında powerbank ile gezmek ya da cihazlarını günde 3 keze kadar şarj etmek zorunda kalıyor olabilir. Japonların geliştirdiği bu teknoloji ile artık böyle bir sorun olmayacak. Gelin haberi beraber inceleyelim.

Japonlar Telefon Batarya Ömrünü Uzatan Teknoloji Geliştirdiler!  

Grafit Telefon batarya teknolojisi

Yukarıda da bahsettiğimiz JAIST ekibi yeni bir materyal geliştirdiler ve bu materyal 5 yıl ve daha fazla kullanımda dahi akıllı telefon batarya ömrünü %95 düzeylerinde tutmayı başarıyor. Eğer ki doğruysa alacağınız yeni akıllı telefonun pili ilk günkü gibi gitmeye devam edecek ve muhtemelen bataryadan yana hiçbir sorun yaşamayacaksanız. Keşfedilen bu yeni materyal Bis-imino-acenaphthenequinone-Paraphenylene (BP) olarak adlandırılıyor. Adı kadar kendisi de büyülü olan bu materyal 1700 kez tam dolumdan sonra bile batarya ömrünü %95 seviyesinde sabit tutmayı başarıyor! Bu isim elbette söylemesi ve okuması epey zor bir isim ancak aslında kendisi bir grafit dürü.

Profesör Matsumi bu grafitin bataryaları daha dayanıklı ve güvenilir hâle sokmayı hedeflediğini söylüyor. Aynı zamanda bu teknoloji üreticileri de keyiflendirmeli. Çünkü Apple, Xiaomi ve Huawei gibi markaların elektrikli akıllı araba sektörüne girdiğini duyuyoruz. Bu araçların bataryalarının ise epey dayanıklı olması gerekiyor. Sonuçta 3 yılda bir telefon değiştiriyor olabiliriz ancak her 3 yılda bir araç değiştirmiyoruz!

Telefon şarj batarya ömrü

Diğer giyilebilir teknoloji ürünleri de bu teknolojiden nasibini alacaktır. TWS kulaklıklar, akıllı bileklikler ve saatler artık çok daha uzun süre batarya ömrünü koruyacaktır. Bakalım bu teknoloji hayatımıza ne zaman giriş yapacak. Tüm merakımızla beklediğimizi söyleyelim!

Exit mobile version