Samsung, akıllı telefon pazarında iPhone‘lara karşı geçici bir fiyat avantajı yakalamış olsa da, bu durum uzun sürmeyebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nin “Önce Amerika” politikası, ithalat vergilerinde artışa yol açarak Samsung cihazlarda fiyat artışı getirebilir.
Son zamanlarda, ABD yönetimi Kanada’dan ithal edilen ürünlere %25, Çin ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere ise %10 gümrük vergisi uyguladı. iPhone‘ların büyük bir kısmı Çin’de üretildiği için bu durum iPhone fiyatlarında artışa neden olabilir. Bu da üretimini ağırlıklı olarak Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve Vietnam’da gerçekleştiren Samsung için bir avantaj yaratıyor.
Samsung Cihazları ABD’de Fiyat Artışı ile Karşı Karşıya
Ancak, eğer ABD yönetimi tüm ülkelere %10 gümrük vergisi uygulamaya başlarsa, Samsung‘un Apple‘a karşı sahip olduğu fiyat avantajı ortadan kalkabilir. Sejong Üniversitesi’nden İşletme Profesörü Kyun-Won Kim, Güney Kore hükümetinin müdahale etmemesi durumunda Samsung‘un çip fabrikaları kurmak gibi yatırımlar yaparak ABD hükümetine karşı gümrük vergilerine karşı aktif olarak lobi yapması gerektiğini belirtiyor.
Yükselen parça maliyetleri, özellikle de işlemci yonga seti, Samsung‘un büyük donanım yükseltmeleri sunmasını zorlaştırıyor. Ek gümrük vergileri uygulanırsa, bu durum Samsung’un karlılığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle şirketin ana gelir kaynağı olan bellek yongası işinde sorunlar yaşadığı bu dönemde, ek mali yükler Samsung için büyük bir darbe olabilir.
Bazı haberlere göre, ABD yönetimi Apple ve Tesla ürünlerini gümrük vergilerinden muaf tutabilir. Eğer bu gerçekleşirse, bu durum Samsung için büyük bir dezavantaj olabilir. Şirket, 40 milyon Galaxy S25 serisi telefon satmayı hedefliyor ve gümrük vergileri bu hedefi gerçekleştirmesini zorlaştırabilir.
Samsung, ABD akıllı telefon pazarında %23 paya sahip. Tüm Samsung akıllı telefon satışlarının yaklaşık %15’i Kuzey Amerika’dan geliyor. Şirketin mobil ve ağ işi 2024’ün 4. çeyreğinde 117,3 trilyon KRW (80,8 milyar $) gelir elde etti. Bu, bir önceki yıla göre %4 artış gösterse de, faaliyet karı %22,2 düştü. Bu da Samsung‘un karının zaten baskı altında olduğunu ve ek gümrük vergilerinin durumu daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor.