HONOR’a Sorduk! HONOR Alpha Plan Nedir? Güncelleme Nasıl Olacak?

HONOR Alpha Plan yani HONOR markasının yeni güncelleme politikası. Peki nedir bu plan? Tam olarak nasıl işleycek? 7 Yıl gerçek olabilir mi?

Huawei alt markası olarak 2013 yılında kurulan HONOR markasını hepimiz çok iyi biliyoruz. Zira daha yaptırımlar gelmeden önce HONOR markası Türkiye’deki GSM Operatörleri ile çalışmış ve onlara farklı telefonlar ve modemler de üretmişti. Huawei‘ye 2020 yılı ile birlikte başlayan yaptırımlar sonrasında “Huawei’den ayrılan” ve yola kendi başına devam ettiği iddia edilen HONOR markası 2020 yılı sonrasında büyük bir ivme yakaladı. Bu ivmenin nasıl başladığını ve ne şekilde devam ettiğini ise başka bir makalede sizlerle paylaşalım ve bugünkü konumuz olan HONOR güncelleme sürecine değinelim. Bildiğiniz gibi MWC 2025 etkinliği kapsamında Çinli üretici, HONOR Alpha Plan adında yeni bir “plan” tanıttı.

Bu plana göre HONOR markası bu yıl pazara sunulan telefonlarına 7 yıl güncelleme vereceğini duyurdu. Peki bu gerçekten de mümkün mü? Yani bundan 7 yıl önce 12 nanometre üretim sürecine sahip bir işlemciye ve sadece 4GB RAM ile gelen bir telefona amiral gemisi derken 7 yıl sonraki teknoloji için geliştirilen bir Android işletim sistemini bugünün işlemcilerine ve donanımına entegre etmek kolay mı? Bize sorarsanız değil. Zira biz hiçbir markanın (Apple hariç, kaldı ki Apple’ın da güncelleme vererek telefonları yavaşlattığı ortaya çıktı) 7 yıl boyunca güncelleme verebileceğine inanmıyoruz. Bunu en baştan söyleyelim. Google Güvenlik Güncellemeleri verilebilir ama biz bundan 7 yıl sonra Magic 7 Pro modelinde Android 22 görebileceğimizin teorikte neredeyse imkansız olduğunu düşünüyoruz. Yani bugün Samsung, 2017 yılında tanıttığı Android 7 kullanan Galaxy S8 telefonuna bugün nasıl ki Android 15 veremiyorsa bu durum 2032 yılında da bize sorarsanız böyle olacaktır.

Bu konuyu HONOR Türkiye‘ye sorduk ve HONOR Global‘den gelen cevapları da sizlerle paylaşmak istedik. Tüm bu soru cevabı okuduktan sonra da ufak bir yorumlama kısmı ile asıl bu işin yorumlamasını sizlere bırakalım.

TeknoBurada Soru:

Honor Alpha Plan adlı şey sadece bir plan mı yoksa Honor yazılım ekibi içinde ayrı bir birim mi? Sadece bunun için çalışan bir ekip var mı?

HONOR Cevap: 

HONOR ALPHA PLAN, şirketin yapay zekâ destekli cihaz ekosistemi vizyonunu hayata geçirmek için oluşturulmuş özel bir stratejik dönüşüm planı. HONOR ALPHA PLAN’ı ilk kez MWC 2025 etkinliğinde duyurduk ve bu planın marka adına uzun vadeli küresel büyüme stratejisi açısından taşıdığı önemi vurguladık. HONOR’un inovasyon yolculuğundaki en büyük girişimlerinden biri olarak konumlandırdığımız bu planımızı önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyar dolarlık yatırım ile destekliyoruz. HONOR’un farklı bölümlerindeki ekiplerin koordineli çalışmasıyla HONOR ALPHA PLAN’ı uyguluyoruz. Özellikle yapay zekâ, yazılım geliştirme ve donanım entegrasyonu alanlarında uzmanlaşmış ekiplerin, bu planın hayata geçirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Önümüzdeki dönemde, bu stratejinin nasıl uygulamaya geçirileceği ile ilgili daha fazla detayı global olarak paylaşma planımız var.

TeknoBurada Soru: 

Honor Alpha Plan ile Google arasında ne tür bir ortaklık var? Adından da anlaşılacağı gibi bir “plan” mı? Yoksa Google ile yazılı bir sözleşme var mı?

HONOR Cevap: 

ALPHA PLAN kapsamında Google ile stratejik bir iş birliği yürütüyoruz. Bu ortaklık, HONOR’un yapay zekâ destekli ekosistem stratejisini güçlendirmeye yönelik uzun vadeli bir iş birliğinin parçasını oluşturuyor. Bu kapsamda, Google’ın ileri seviye yapay zekâ teknolojileri, HONOR cihazlarına entegre edilerek kullanıcı deneyiminin daha akıllı ve kişiselleştirilmiş hale getirilmesi hedefleniyor. Örneğin, HONOR’un AI Agent’ı, Google Gemini 2 entegrasyonu sayesinde gelişmiş akıl yürütme ve planlama yeteneklerine sahip oldu. Bu iş birliği HONOR’un açık ekosistem stratejisinin bir parçası olmakla birlikte yeni nesil cihazların AIvile daha verimli çalışmasını sağlamak için farklı platformlarla entegrasyonuna yardımcı oluyor.

TeknoBurada Soru: 

Honor Alpha Plan ile Qualcomm arasında SDK sürekliliği konusunda nasıl bir ortaklık var? Qualcomm ile SDK sürekliliği konusunda yazılı bir anlaşma var mı? Honor, 2032’de tamamen modası geçmiş olacak ve hatırlanmayacak olan Snapdragon 8 Elite yonga seti için Qualcomm’dan SDK’ları nasıl almayı planlıyor?

HONOR Cevap:

ALPHA PLAN kapsamında yapay zekâ destekli cihaz ekosistemini genişletmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda, Qualcomm’un ileri seviye mobil işlemcileri ve yapay zekâ teknolojileriyle entegre çözümler geliştirmek en önemli stratejimizden biri. Hepimizin bildiği üzere, mobil teknoloji sürekli olarak evriliyor ve bugünün en ileri teknolojisi, zaman içinde yerini daha gelişmiş çözümlere bırakacak. Doğal olarak biz de buna yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor buna göre planlarımızı yapıyoruz. Özetle geleceği şekillendiren teknolojilere imza atan HONOR olarak, cihazlarımızın uzun vadeli performansını korumak için sistem optimizasyonları, AI destekli donanım-software entegrasyonu ve modüler yazılım mimarisi gibi çözümler üzerinde çalışıyoruz.

Snapdragon 8 Elite gibi işlemciler, HONOR’un AI odaklı yazılım geliştirme süreçleri ile optimize edilerek uzun yıllar boyunca yüksek verimlilikle çalışmaya devam edebilecek şekilde tasarlanıyor. Donanımın zamanla eskimesi kaçınılmaz olsa da HONOR’un geliştirdiği yazılım çözümleri, cihazın gelecekteki ihtiyaçlara uyum sağlamasını mümkün kılmayı hedefliyor. Teknolojinin gelişimi doğrultusunda, önceliğimiz yalnızca donanımı değil, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de optimize ederek, gelecek planlarımız çerçevesinde yeni çözümler için üretebilmek.

TeknoBurada Soru: 

Honor; “2032’de Honor Magic 7 Pro modeline Android 22 vereceğiz.” diyor. Peki Honor’un Android 22’nin sistem gereksinimlerinin 7 yıl sonra bugünün sistem gereksinimlerini karşılayacağını düşünmesini sağlayan şey nedir?

Kısacası, 7 yıl önce, 12 nanometre üretim süreçlerine sahip 4 GB RAM’li amiral gemisi telefonlar ortalıkta dolaşıyordu, ancak bugün gelinen nokta ortada. 7 yıl sonra, bugünün eski donanımını yeni yazılıma nasıl entegre edecek?

HONOR Cevap:

HONOR’un 7 yıl boyunca güncelleme sunma taahhüdü, yalnızca büyük işletim sistemi güncellemelerini değil, aynı zamanda güvenlik yamaları ve performans iyileştirmeleri de kapsayan geniş bir yazılım desteğini içeriyor. Teknoloji ilerledikçe, yeni işletim sistemleri genellikle daha fazla işlem gücü ve bellek kapasitesi gerektiriyor. Ancak, HONOR’un uzun vadeli yazılım desteği stratejisi, güncellemelerin cihazın mevcut donanımına uygun olacak şekilde optimize edilmesini yardımcı oluyor.

Yani, Honor Magic 7 Pro’ya gelecek olan Android 22 sürümü, cihazın mevcut donanımına uyumlu olacak şekilde sunulacak. Örneğin, birçok büyük Android güncellemesi artık modüler yapıda sunuluyor. Yani, cihazın temel işlevlerini etkileyen kritik güncellemeler (güvenlik yamaları, enerji verimliliği iyileştirmeleri) daha düşük seviyede gerçekleşirken, daha ağır donanım gereksinimi olan özellikler sadece destekleyen cihazlarda aktif hale geliyor.

Ayrıca HONOR’un yapay zekâ destekli sistem optimizasyonları, eski donanım üzerinde yeni yazılımların verimli çalışmasını sağlamak için devreye giriyor. Örneğin, AI tabanlı kaynak yönetimi, uyarlamalı pil yönetimi ve hafıza optimizasyonu, yazılımın daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Özetle; HONOR, her yeni işletim sistemi sürümünü cihazın donanımına göre uyarlayarak sunuyor. Donanımlarda yeni yazılım güncellemelerini sunarken belirli özellikleri sınırlandırarak cihazın performansını koruyor. Sonuç olarak, 7 yıllık güncelleme süreci, her yeni sürümün eski donanımla birebir aynı performansı vermesini kapsamamaktadır; cihazın kullanıcı deneyimini en üst düzeyde tutacak optimizasyonlara sahip olmasını desteklemektedir. Kullanıcılar böylece yeni yazılım özelliklerinden faydalanırken, cihazlarının sistem stabilitesini ve güvenliğini korumaya devam edebilirler.

Volkan MANAV’ın Yorumu: 

Benim anladığım şey şu; HONOR bir kuyuya bir taş attı ve kurduğu yazılım ekibi ile bu taşı oradan çıkarmaya çalışacak. Bugünün donanımı ve yapay zeka özellikleri bundan 7 yıl sonra kullanılacak olan teknolojilerin çok ama çok altında kalacaktır. Yani bundan 7 yıl sonra Gemini 9.0 güncellemesi geldiğinde bugünün Snapdragon 8 Elite kullanan telefonları o güncellemelerin ne kadarından faydalanabilecek? Bu sorunun cevabını da sizlere bırakıyoruz.

HONOR ya da X bir markanın 7 yıl güncelleme sözü; Android ekosistemindekilerin 7 yıl bir telefonu kullanmadığından emin olmalarından kaynaklanıyor diye düşünüyoruz. Zira bu yazıyı okuyan sizlerin arasında 7 yıl önce üretilmiş bir telefonu kullanan var mı? Her yıl amiral gemisi değiştiren kişilerin asla sorgulamayacağı güncelleme süreçlernin takibi düşük bütçeli telefon alanlar tarafından takip edilecektir; ya da hiç edilmeyecektir. HONOR Alpha Plan ya da adı her ne olursa olsun; Android ekosisteminde bir markanın telefonlarına 7 güncelleme verebilmesi Google gelişim süreçlerine ters bir durum.

Tüm her şeyin sonunda HONOR, güncelleme değil stabilite önemli diyor…

Exit mobile version