Elektrikli araçlar son yıllarda hiç olmadıÄı kadar popüler hale geldi. Firmalar bu sektör üzerinde yoÄun mesai harcıyor. Minimum 500 kilometre menzile sahip elektrikli otomobiller birbiri ardına tanıtılarak ülkemize gelmeye devam ediyor. DüÅük sıcaklıklarda menzil kaybının önüne geçmek için ısı pompalı termal yönetim sistemleri ile menzil düÅmesinin önüne geçmeye çalıÅıyorlar. Kullanıcılar ise yüksek menzil talep ettikleri için firmalar sürtünme katsayısını düÅürüp, batarya kapasitelerini yükselterek bu talebe cevap vermek istiyor.
Genel olarak orta-üst seviye elektrikli araçlarda batarya dolum süresi DC Åarj ile 40 dakika civarlarına kadar düÅebiliyor. Bu yüksek dolum kapasitesine sahip DC Åarj üniteleri belirli yerlerde ve istasyonlarda bulunuyor. Gitgide yayınlaÅan bu Åarj istasyonlarıyla elektrikli araç sahipleri çoÄu noktada araçlarını Åarj edebiliyor.
Toshiba, Sadece 5 Dakikada %80 Doluluk Oranına UlaÅabilen Lityum İyon Batarya Teknolojisini Duyurdu
Toshiba, yüksek enerji yoÄunluÄu ve yüksek sıcaklıklar ile baÅ edebilen ayrıca 6.000 Åarj ömrüne sahip yeni lityum iyon batarya duyurdu. Japon Batarya Sempozyumu’nda sergilenen bu batarya, nikel-mangan katot ve niyobyum titanyum oksit (NTO) anotlu kesecik tarzı bir hücre Åekline sahip.
Niyobyum titanyum oksit (NTO) sayesinde yüksek hızlı Åarj ve ciddi bir enerji yoÄunluÄuna dayanabilen bu teknoloji, 60 derece sıcakta bile 100 Åarj/deÅarj sonrası kapasitenin %99,2 olarak gerçekleÅtiÄini ifade ediyor. Fakat bu teknolojinin yaygınlaÅmasının zaman alacaÄı düÅünülüyor. Sebebi ise niyobyum ve titanyumun günümüz güç bataryalarındaki grafit ve silikondan çok daha pahalı olması.Â
Niyobyum üretiminin çoÄunluÄu Brezilya’da gerçekleÅiyor. Bundan dolayı malzeme tedariÄi konusunda sıkıntı yaÅayabilecek olan Toshiba, gelecekte araçlarda kullanılacak olan bu batarya hücrelerinin, NTO anotlu bu hücrenin hızlı Åarj için önemli bir alternatif olacak.