Avrupa Birliği’nden Meta’ya Rekor Ceza : 1.2 Milyar Euro

Avrupa Birliği, veri transferi ihlaliyle gerekçesiyle Facebook, WhatsApp ve İnstagram’ın sahibi Meta’ya rekor ceza verdi.

Yetkili düzenleyici olarak kabul edilen İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Meta’ya veri transferi ihlali suçlamasıyla Meta’ya rekor ceza olarak 1.2 milyar euro verdi. Avrupa Veri Koruma Kurulu’na (EDPB) göre, GDPR ihlalleri nedeniyle şimdiye kadarki en büyük para cezası. Bu verilen para cezası, Meta şirketinin Avrupalı kullanıcıların kişisel verilerini Temmuz 2020’den bu yana Avrupa Veri Koruma Kurulu (EDPB)’nun hukuka aykırı bulduğu standart sözleşme maddeleri üzerinden ABD’ye aktarması nedeniyle verildi. Şirketin prosedürü altı aylık bir zaman dilimi içinde durdurması gerekiyor.

Veri Koruma Kurulu’na göre İrlanda Meta , GDPR’nin 46. Maddesinin 1. Fıkrasını ihlal etti. Bu fıkra veri sahipleri için uygun koruma önlemler ve etkili yasal çözümler olması koşuluyla kuruluşların verileri üçüncü bir ülkeye veya uluslararası kuruluşlara aktarmasına izin veriyor. İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Meta tarafından alınan önlemlerin veri sahiplerinin hak ve özgürlüklerine yönelik riskleri ele almada yetersiz olduğu sonucuna vardı.

Ayrıca bu cezai için soruşturma 2020 Ağustos ayında başlatıldı, ancak Mayıs 2021’de İrlanda mahkemelerinde yeşil ışık yakıldı. Avrupa Veri Koruma Kurulu (EDPB) başkanı Andrea Jelinek , ihlalin “düzenli, sık ve devam eden transferleri içerdiği için çok ciddi” olduğunu söyledi. Ayrıca benzeri görülmemiş para cezasının diğer şirketleri “ciddi ihlallerin geniş kapsamlı sonuçları olduğu” konusunda uyarması gerektiğini de sözlerine ekledi. Peki siz Meta’ya rekor ceza veren bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Exit mobile version